Aktywne Wpisy

WielkiNos +530
3 facetów jechało po zmroku przez wieś Błonie niedaleko Warszawy. Wjechali w znajdująca się na pasach 22 letnią kobietę w ciąży. Uciekli nie udzielając jej pomocy. Auto ukryli w garażu. Kobieta i dziecko zmarli w szpitalu.
Obłąkani samochodziarze obwiniają pieszych. Ich zdaniem to kierowca powinien mieć pierwszeństwo. Są komentarze o nawiązywaniu kontaktu wzrokowego z kierowcą przed wejściem na pasy po ciemku i żale, że po zmroku nie widać pieszego. Jeździjcie wolniej to
Obłąkani samochodziarze obwiniają pieszych. Ich zdaniem to kierowca powinien mieć pierwszeństwo. Są komentarze o nawiązywaniu kontaktu wzrokowego z kierowcą przed wejściem na pasy po ciemku i żale, że po zmroku nie widać pieszego. Jeździjcie wolniej to

źródło: temp_file3201375835518425301
Pobierz
wez_idz_sobie +469
Dajcie to w gorące, żeby społeczeństwo wiedziało
Jestem pracownikiem marketu z sprzętem rtv i agd.
Dziś black friday - nic nie potaniało, połowa produktów ciutke podrożała
Wszystkie ręcę na pokład, krzyczy kierownik - a ja wiem, że odwiedzą nas 3 grupy klientów
Dziadki
Jestem pracownikiem marketu z sprzętem rtv i agd.
Dziś black friday - nic nie potaniało, połowa produktów ciutke podrożała
Wszystkie ręcę na pokład, krzyczy kierownik - a ja wiem, że odwiedzą nas 3 grupy klientów
Dziadki
@curiousboi: beka to jest z ciebie xd
Się cieszę że w różnych krajach jest różnie, bo jakby wszędzie było
czy kultura anglosaska jest bardziej wyluzowana?
@user_no_4: ale ja pytam o geneze, moze ktos cos wie na ten temat
aleś k---a błysnął xDDDD
@curiousboi:
zależy, według angielskiego systemu kastowego to tak, w polsce byle menel moze byc panem i dlatego beka z tego
byłem troche wyżej niż w fabryce smrodu, ale chodzi mi o ten taki luz, nie wiem czy to dobre określenie ale tutaj to
@curiousboi: lepiej tak to interpretować niż robić z siebie matoła, tak jak ty, bo na siłę musisz się oburzać na jakieś zupełnie nieistotne rzeczy ¯\(ツ)/¯
Dałeś już popis chamstwa i prostactwa, co jeszcze jesteś w stanie zaproponować inteligencie?
@curiousboi: nie przyjęło się. Było od zawsze, bo w angielskim nie ma takich zaimków, które by odpowiadały pan/pani a sir to tytuł szlachecki a tych w Polsce nie mamy od 1921 roku więc c-----e porównanie. Jak tak bardzo ci zależy na tym, żeby się sugerować zachodnią kulturą, to po co się rozdrabniać? Hen daleko za oceanem też mają zwroty grzecznościowe: https://www.quora.com/Why-are-Texans-so-darn-polite-calling-everyone-Maam-and-Sir-Although-it-is-very-nice-it-is-hard-to-get-used-to
Mimo wszystko sam tak robię, bo jednak póki co nadal panuje u nas taka kultura.¯\(ツ)/¯
Z drugiej strony ma jest to czasem przydatne, bo pozwala trzymać ludzi na dystans (np. klientów w pracy), którzy często próbują spoufalać się w ten sposób tylko po to żeby łatwiej było im ugrać
dawniej w UK uzywano w mowie potocznej formy Mr/Mrs/Ms ale teraz pozostala tylko w formalnych listach.
Ciekawe dlaczego UK sie wyluzowalo? Zmiany kulturowe 60-s, 70-s?
Z tego co sie orientuje to hiszpanski, wloski, francuski, niemiecki maja swoj odpowiednik formy grzecznosciowej "Pana".
źródło: image
PobierzTy chodziłeś do szkoły? Pan w języku polskim ma dwa znaczenia- grzecznościowe w znaczeniu „szanowny” i pan w odniesieniu do statusu społecznego.
@Pandillero