Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika Pytanie dla specjalistów w temacie, jeżeli wyślę zdjęcie satelitarne mojej działki, to doradzicie gdzie jest najlepsze miejsce do montażu panelów? Oczywiście zaznaczę gdzie jest południe. Wszystko jeszcze będę ustalał z firmą, która mi montuje, ale chciał bym poznać opinię niezależnej osoby biorąc pod uwagę wszystkie budynki, drzewa itp. Jak każdy chcę wycisnąć jak najwięcej energii biorąc pod uwagę wiosnę, lato, jesień.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AchillesRB: Na południe, gdzie nie ma cienia, kąt nachylenie 35-40°, jak cienia nie ominiesz to optymalizatory i lux.
Możesz też kombinować coś wschód zachód.

Zimą produkcja i tak słaba, u mnie grudzień 123 kWh, a taki maj nawet 1367 kWh. Najgorsze miesiące grudzień, styczeń, w lutym i listopadzie coś się dzieje, reszta roku spoko.
DRESIARZZ - @AchillesRB: Na południe, gdzie nie ma cienia, kąt nachylenie 35-40°, jak...

źródło: 2024-06-29 12.23.06 25189faef98b

Pobierz
  • Odpowiedz
@AchillesRB: rob tak jak @slavkowsky Ci doradza. Obecnie wschod zachod jest korzystniejszy, bo masz wieksza autokonsumpcje. Poczekaj az wprowadza moj prad 6, podobno beda spore dotacje na magazyn energii. Dokupujesz do tego deya hybrydowego i cieszysz sie instalacja z duza autokonsumpcja i zasilaniem awaryjnym. Jesli mocno Ci zalezy na zasilaniu awaryjnym to mozesz dodatkowo dokupic agregat pradotworczy i wpiac do deya.
  • Odpowiedz
  • 0
moj prad 6

@s806s: tylko ja się nie łapię na mój prąd 6 ponieważ to będzie off-grid. Dzwoniłem również do UM w sprawie Czyste Powietrze i powiedzieli, że sam montaż FV bez wymiany źródła ciepła nie podlega dofinansowaniu. W jaki sposób się wpina agregat prądotwórczy do falownika DEYE?
  • Odpowiedz
@AchillesRB: masz specjalne wejscie na agregat. W ustawieniach falownika wprowadzasz max moc jaka ma pobierac z agregatu (bezpieczne jest ok. 80% mocy agregatu). W instrukcji jest chyba dosc fajnie to wytlumaczone
  • Odpowiedz