Wpis z mikrobloga

W 2023 roku odnotowano prawie dwukrotny wzrost zachorowań w #polska na HIV.

Wielu wykopków twierdziło, że spowodowanie jest to nie napływem migrantów z #ukraina a covid ;) (brak badań)

Zobaczymy co przyniesie 2024 rok chociaż jak poszperać w necie wstępne dane do czerwca są jeszcze gorsze.

Teraz jednak lekarze sami przyznają, że aktualne 80% pacjentów w poradniach HIV to migranci z Ukrainy.

Ale spokojnie nasz NFZ weźmie na siebie finansowanie choroby, która musi być leczona w zasadzie do końca życia ;)

#polska #ukraina #rosja
Caracas - W 2023 roku odnotowano prawie dwukrotny wzrost zachorowań w #polska na HIV....

źródło: temp_file697618693869264257

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Caracas: No cóż, żeby się zarazić Polacy/Polki musieli uprawiać z nimi s--s, a wiedza, że na wschodzie zachorowania na HIV są raczej dużo częstsze była już wtedy dość powszechna.

Bo zakładam, że zarażenia w jakichś salonach kosmetycznych czy fryzjerskich to mikroskopijny promil...
  • Odpowiedz
  • 10
@Caracas
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że z moich podatków leczone są przygłupy które ruchały się bez zabezpieczenia, a jednocześnie ja kupuję mojej wiekowej babci leki na serce bez których nie przeżyje, ale nie są refundowane, a jej na nie nie stać (kilkaset złotych miesięcznie).
  • Odpowiedz
nasz NFZ weźmie na siebie finansowanie choroby, która musi być leczona w zasadzie do końca życia

@Caracas: leczony HIV jest na tyle mało aktywny w organizmie, że nie zarazisz drugiego człowieka. Wolę, żeby NFZ refundował te tabletki, niż żeby w kraju było jeszcze więcej HIV.
  • Odpowiedz
  • 1
@wojtoon

@Caracas

ja kupuję mojej wiekowej babci leki na serce bez których nie przeżyje, ale nie są refundowane, a jej na nie nie stać (kilkaset złotych miesięcznie).

Jakie to leki?
  • Odpowiedz
czytać w alfabecie łacińskim nie umiesz Sasza?

@TurboDynamo: Umiem, sęk w tym że na screenie nic takiego nie ma. 80% dotyczy odsetka osób, co brały pewien lek, nie odsetka Ukraińców w systemie.
\
No to skąd masz te 80%?
  • Odpowiedz
@Caracas: Z Ukrainy przyjechali już chorzy, poszli do lecznictwa po recepty na leki więc lekarze musieli zaraportować to jako nowe zachorowania. I tak pewnie tego jest więcej bo oni mało się badają, szczególnie młodzi.
  • Odpowiedz
@exon
Jesteś lekarzem, że cię to ciekawi?
Np Pradaxa. W sumie ona jest refundowana tylko w bardzo specjalnych przypadkach, a moja babcia się do nich nie kwalifikuje bo bierze go kilka razy dziennie bez przerwy. Dlatego wywala tylko na nią prawie 300zł miesięcznie żeby żyć (wiem, że są zamienniki dabigatranu, ale ja często jeżdżę po Polsce i naprawdę trudno gdzieś zdobyć więcej niż jedno opakowanie bo każdy kto to bierze chce
wojtoon - @exon 
Jesteś lekarzem, że cię to ciekawi?
Np Pradaxa. W sumie ona jest ref...

źródło: temp_file1413444958395625845

Pobierz
  • Odpowiedz