#fotowoltaika Mam wielką prośbę, zamierzam zainstalować panele PV o łącznej mocy 5,5 kW to wszystko będzie połączone z falownikiem klasy Premium jednofazowym za ponad 6k i magazynem energii 5 kW za ponad 16k całość + montaż, to będzie około 30k w systemie off-grid. Mam pytanie, bo chcę z tego wyciągnąć jak najwięcej otóż dom jednorodzinny 6m wysokość w lato daje znikomą ilość cienia, natomiast nasuwa się pytanie np. 20 grudnia o ile cień się wydłuża chcę uniknąć zacieniania paneli PV. Napiszcie proszę w przybliżeniu x3 czyli 15 metrów cienia, czy raczej x4 20 metrów? Wiem, wiem kłania się matma, ale nigdy nie byłem orłem więc Panie i Panowie poproszę o odpowiedź.
@AchillesRB: Aby obliczyć długość cienia rzucanego przez obiekt (w tym przypadku Twój dom) w danym dniu i godzinie, musimy wziąć pod uwagę kąt padania promieni słonecznych, który zmienia się w zależności od pory roku i szerokości geograficznej. Dla uproszczenia i przybliżenia możemy wykorzystać dane dotyczące kąta wysokości Słońca dla konkretnej lokalizacji w południe w dniu 20 grudnia.
Zakładam, że Twój dom znajduje się w Polsce, więc użyjemy szerokości geograficznej około 52°
@AchillesRB: panele 10,9 kWp na dachu bez żadnego cienia skierowane na płd i płd-wsch 20 grudnia 2023 wyprodukowały 1,27 kWh a w 2022 0 kWh bo śniegu n------o. Cień w okresie listopad-styczeń to najmniejszy problem.
@QoTheGreat: Dziękuję bardzo, ale muszę dodać o czym wcześniej nie informowałem że panele będą montowane garażu o wysokości 2 m oddalonym od domu jakieś 20 metrów ma to jakieś znaczeni w Twoim wyliczeniu za, które bardzo dziękuję.
@AchillesRB: nie no, tylko jeden dzień 20 grudnia, cały grudzień to na bogato 55 kWh. Dla porównania maj to 1600 kWh. Wykresy możesz zobaczyć na pvmonitor
@mrbj: Bardzo Wam dziękuję, teraz mam pełeny obraz sytuacji i muszę to podzielić x2 i mam odpowiedź. dziękuję wam Panowie raz jeszcze, podsumowując grudzień i styczeń nie warto odśnieżać, od lutego coś drgnie. Tak do dodania ja ful off-grid na falowniku hybrydowym ponieważ nie zależy mi na nowych taryfach i skomplikowanych prognozowanych fakturach. Pozdrawiam.
@AchillesRB: Jak masz dostęp do sieci to robienie off grida to głupota, faktury przychodzą i płacisz nie musisz się z nich doktoryzować :> Hybryda z magazynem jak najbardziej ale po cholerę ci ten offgrid
@AchillesRB: Cień w styczniu i grudniu jest pomijalny tak jak koledzy mówią, najczęściej jak dobieram odległość to przyjmuję 2x różnica wysokości. Czyli, garaż 2m, dom 6m, to panele co najmniej 8m od źródła zacienienia
@AchillesRB off-grid jeśli masz przyłącz energetyczny to głupota. Magazyn jak najbardziej ale lepiej oddać za śmieszne pieniądze niż ma przepaść za darmo. Śmieszne bo śmieszne ale zawsze jakieś pieniądze a rozumieć tego nie musisz jak to działa. Dobry falownik ogarnie to za Ciebie
@3RRR: tu raczej chodzi o inne kwestie: Nawet najlepszy falownik będzie się wyłączał jeżeli napięcie przekroczy 253V i wtedy zamiast oddać prąd za grosze będę brał z sieci, natomiast off-grid nie będzie tematu, a nadwyżki energii na noc lub awaryjne zasilanie. Kolejny temat nieczytelne, skomplikowane i prognozowane faktury. Niezależność od wiosny do jesieni + to co wymieniłem nie ma swojej ceny.
@AchillesRB masz jakieś pomiary i sprawdziłeś że grozi Ci 253 często i długo? < Tak dużo o tym mówią a rzeczywiście doskwiera tylko wybranym> Niezależność przy 5kW? oj tylko nie używaj pralki, suszarki, czajnika i oczywiście płyty za dużo po zmroku lub w dzień bez słońca. Faktur nie trzeba rozumieć i czytać. Je się płaci
Częściowa niezależność. Nawet jeżeli teraz nie będzie problemu, to za 5-7 lat prawie każdy będzie się borykał z tym problemem jak u sąsiadów będą instalacje PV. Nie tak mało bo 52% on grid ma ten problem. Ostatnie jeżeli nie wystarczy mi na niezależność, to tym bardziej nie sprzedam nadwyżki, a na jednej fazie nie mogę obciążać instalacji i kolejny problem max instalacja w moim przypadku, którą ZE pozwoli podłączyć do sieci, to
@AchillesRB: nawet nie masz pojecia jak bardzo sie mylisz i jakie glupoty piszesz. Najwieksza, to „52% instalacji ma problem z za wysokim napieciem”. Robienie offgrida w domu bedac podlaczonym do sieci to strzal w glowe. Rob hybryde i tyle. Co do podlaczenia do 1F. Nie masz 3 faz w domu i dlatego chcesz taki falownik?
Zakładam, że Twój dom znajduje się w Polsce, więc użyjemy szerokości geograficznej około 52°
W sumie możesz się nie martwić. W zimę jest bardzo mało zysków. Jak chcesz coś z tym zrobic to zbuduj pionową ścianę z paneli. Coś jak:
https://youtu.be/Xf7mgQnIfDA?si=oJRCw6BUbRBkTlQN
Magazyn jak najbardziej ale lepiej oddać za śmieszne pieniądze niż ma przepaść za darmo.
Śmieszne bo śmieszne ale zawsze jakieś pieniądze a rozumieć tego nie musisz jak to działa. Dobry falownik ogarnie to za Ciebie
< Tak dużo o tym mówią a rzeczywiście doskwiera tylko wybranym>
Niezależność przy 5kW? oj tylko nie używaj pralki, suszarki, czajnika i oczywiście płyty za dużo po zmroku lub w dzień bez słońca.
Faktur nie trzeba rozumieć i czytać. Je się płaci