Wpis z mikrobloga

Czy ktoś tutaj z obecnych zna się na ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych? Studenci też mile widziani. Mam dylemat :)

Mianowicie czy organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi (ZPAV, STOART, ZAPA) mają jakiś limit - np w sumie 5% przychodu netto z tytułu abonentów TV? Czy biorą ile wlezie? #pytanie #prawo #studia
  • 6
@mudkipz: Nie. Każdy operator kablowy, który ma powyżej 250 abonentów musi się zarejestrować w KRRiT. Jednocześnie musi odprowadzać tantiemy do OZZ (chyba z 16 ich jest). np taki STOART bierze 0,3% przychodu z TV, ZPAV - 0,15zł/abonent albo 0,3% od przychodu z TV netto. Szukam info czy jest jakiś limit tych żądań...bo coś mi się obiło o uszy z 5%. Jak się zliczy jednak wszystkie roszczenia to jest więcej jak 5%.
@a__m: pewnie wynika to z regulaminów tych organizacji. A może minister kultury i dziedzictwa narodowego (sprawujący nadzór nad tymi organizacjami) wprowadził jakieś wytyczne w tym zakresie.

Ustawa wprowadza limity dla punktów ksero (3%) i sprzedawców urządzeń (też chyba 3%). W zakresie operatorów ustawa nie wprowadza żadnych limitów, więc zapewne takich limitów nie ma. W art. 21(1) jest tylko stwierdzenie, że w przypadków sporów związanych z zawarciem umowy (w tym, jak można
@mudkipz: Dziękuje Ci za tę informację. Orientujesz się może jak dobiera się klucz, z którymi OZZ trzeba podpisać umowę? Bo jest ich multum, a nie każdemu chyba trzeba płacić za sam fakt jej istnienia. W przypadku małego operatora INT+TV na 100% będą to ZPAV, ZAIKS, SFP - ZAPA oraz STOART...ale ktoś jeszcze? Nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat informacji.
@a__m: nie ma takiego klucza. Jeśli operator nie dokonuje reemisji utworów, a np. puszcza tylko własne nagrania (ale w praktyce pewnie nie ma takiego przypadku), to nie musi podpisywać jakiejkolwiek umowy. Jeśli dokonuje reemisji, to samodzielnie wybiera te OZZ, które są mu potrzebne. Jeśli będzie puszczał teledyski, to musi podpisać umowy z OZZ zajmującymi się ochroną muzyków, jeśli filmy to umowy z OZZ zajmującymi się filmami itd.

Na pewno pojawia się