Wpis z mikrobloga

@anonimowy_programista: Pracowałeś kiedyś w jakiejkolwiek fabryce? Te roboty napewno tanie nie będą, ogarnięcie budżetu na taką inwestycje dla jakiejkolwiek firmy to spory problem. Pomijając fakt że ktoś musi je zaprogramować konkretnie pod daną firmę, przetestować, serwisować. Zastąpienie człowieka to też nie będzie takie z dnia na dzień. Prezesi wiekszości firm to leśne dziadki które dopiero co ogarneły co to Lean. Z robotami pracującymi w fabrykach wstrzymałbym się jeszcze z 10-20
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Liczby jakie podałeś są absurdalne. Aktualnie pracujących humanoidów jest 0. Jeżeli dobrze pójdzie to za 20 lat obstawiałbym max pół miliona. Trzeba pamiętać że humanoidalne roboty to bezsens bo znacznie wydajniejsze są roboty typu Kuka lub całkowicie zrobotyzowane linie produkcyjne.
  • Odpowiedz
@Talarsson: tak samo, jak dużo bardziej wydajne od samochodów, są pociągi czy autobusy. Ciekawe dlaczego ludzie tylko czasem jeżdżą pociągiem, a na zakupy zawsze autem. Czemu nie jadą do piekarni czy supermarketu pociągiem?

Myślę, że z tego samego powodu, z którego to właśnie nie robot kuka będzie zbierał szkło z rozbitej szyby przez dzieci, które grać będą w piłkę, a także to nie robot kuka będzie pomagać sadzić ziemniaki na małej
  • Odpowiedz
liczby jakie podałeś są absurdalne. Aktualnie pracujących humanoidów jest 0.

@anonimowy_programista: swoją drogą, mylisz się tutaj. Mogę Ci wymienić co najmniej 8 programów pilotażowych w ramach których prawdziwe roboty humanoidalne wykonują pożyteczną pracę. W praktyce powinno to być kilkadziesiąt robotów.

A to są firmy, które już wyszły w fazy ukrycia. Firm, które są jeszcze w Stealth Mode jest znacznie więcej
anonimowyprogramista - >liczby jakie podałeś są absurdalne. Aktualnie pracujących hum...

źródło: GPrIYY0WwAAJMzx

Pobierz
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: niezły strzał, sam pracuje w branży automatyzacji przemysłowej i jak z pół roku temu usłyszałem o tych tesla botach to miałem podobne przemyślenia i zaświeciły mi się oczy. Ale ja wole grać z trendem a ten, póki co nadal jest jaki jest chociaż widać ze coś się zmienia. Tak czy siak mam nadzieje ze uda mi się zapakować jeszcze w tesle przed ulica a na teraz inne plany
  • Odpowiedz