Aktywne Wpisy

dzieju41 +290

mrsopelek +151
Po cholerę tworzy się regulamin przewozów, jak później spółka gloryfikuje nie stosowanie się do niego?
To jak zrobię sobie zdjęcie, że pije p--o w pociągu to napiszą, że oni są bardziej Team Tyskie, ale piwko ogólnie spoko?
Screen z ich własnego regulaminu w komentarzu.
#psiarze
To jak zrobię sobie zdjęcie, że pije p--o w pociągu to napiszą, że oni są bardziej Team Tyskie, ale piwko ogólnie spoko?
Screen z ich własnego regulaminu w komentarzu.
#psiarze
źródło: Screenshot_20250812_215417_Facebook
Pobierz

Czemu? Bo większość projektów które mi się trafiły do przejęcia / poprawki / konsultacji były pisane w ddd xD Może i mają rozbudowana architekturę, nie potrzebne wzorce ale przynajmniej przekroczyły terminy oddania i budżet xD
Często rzeczy które mógłby być skryptem albo crudem z 4 endpointami wyglądają jak mini Netflix czy fb.
Widziałem parsowanie csv pisane jako 12 factor app, docker, envy jakby aplikacja była deployowana w 50 wersjach, schemy pod dane z pełną walidacja pol, w cholerę testów, cqrs (xD) czy nawet raz wydzielona osobna paczka do pobierania pliku csv i serwis co robił jej parsowanie (bo inne domeny xD). A potem dane zmieniają się dość regularne i każde poprawki zajmują parę dni/sprintów roboczych.
Zupełnie nie rozumiem czemu ludzie sobie tak utrudniają życie. Wydaje mi się że na słuchają się na kursach o tym że trzeba bo jakość, biznes, standardy etc i robią. To że pewnie jakiś ułamek kursantów potem spotka w życiu projekt który naprawdę tego wymaga to inna sprawa. A że dużo ludzi którzy prowadzą te szkolenia ostatni raz napisało coś 2009 i trochę są oderwani od rzeczywistości to inna sprawa.
Ja polecam wkładać ddd, czysty kod wszędzie gdzie się da. Wy macie robotę podczas pisania a ja potem mam robote jak to przejmuje xD
#programowanie #it #ddd #czystykod
A samo DDD jest w rzeczywistości jedynie zbiorem pewnych dobrych
1. Robiłem prostego CRUDa, który wymknął się spod kontroli bo n-------m narzędzi zamiast po prostu programować (easy vs simple)
2. Idę na kurs DDD bez znajomości podstaw, bo wszystkie moje błędy przed zderzeniem ze ścianą ukrywał framework.
3. Nadal nie wiem jak powinien wyglądać prosty CRUD, więc wrzucam wszystkie wzorce jakie jestem w stanie upchnąć, licząc że DDD magicznie wszystko naprawi.
4. Mam "DDD",