Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #warszawa #heheszki #kapitanbomba
Vibe

Młodzi Polacy lubią małe mieszkania i stare samochody

Nie dziennikarzyno, ludzi po prostu nie stać i tytuł powinien brzmieć „Mieszkańców nie stać na podłączenie do kanalizacji”

Dlaczego mieszkańcy wolą regularne wizyty szambiarek? - Myślę, że chodzi o pieniądze. Wydatek kilkunastu tysięcy złotych, czasem więcej, dla seniorki, która mieszka sama, czy starszego małżeństwa to duży wydatek - odpowiada Rafał Czerwonka, radny dzielnicy Wawer (Razem dla Wawra)

Zaledwie 38% Polaków oszczędza i średnio 3 wypłaty dzielą Polaka od bankructwa. Nikt nie będzie szarpał się na inwestycje za tysiące złotych, która w jego mniemaniu nic nie zmieni. Część ma szamba nieszczelne i ścieki sączą się do gruntu. To trudniejsze niż wymiana kopciuchów, bo tego to nawet nie widać i nikomu nie przeszkadza.
numerrachunkukarty - #budujzwykopem #warszawa #heheszki #kapitanbomba
Vibe 
 Młodzi P...

źródło: IMG_9798

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@numer_rachunku_karty szambo trzeba wybierać regularnie ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Nigdy "normalne" szambo nie będzie tańsze w eksploatacji niż kanaliza miejska. Wybór szamba w mojej okolicy ok 10m3, to koszt 250 zł. Faktura z wodociągów za 10m3 ścieków wynosi niespełna 70 zł
  • Odpowiedz
Dla potrzeb rozliczeniowych przyjmuje się, że ilość odprowadzanych ścieków równa się ilości pobranej wody.

@Mirastrzymajsie: To jest cały minus kanalizacji, ja zużywam co roku z 200-300m3 wody na potrzeby gospodarstwa, której nie puszczam w kanalizację, a mam za to płacić? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mirastrzymajsie: oczywiście, 200-250-300 zł to są ceny wywozu, nierzadko bierze 6m^3 a nie pełne 10, więc no, jest jak jest.

Pytanie czy mogą podłączyć licznik tzw “konewkę” tj. woda bezpowrotnie utracona, bo słyszałem o gminach, gdzie podłączasz się do kanalizacji, ale nie założą ci wodomierza na ogród. Wtedy albo deszczówka albo liczą ci wodę po stawce ze ściekami ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
To jest cały minus kanalizacji, ja zużywam co roku z 200-300m3 wody na potrzeby gospodarstwa, której nie puszczam w kanalizację, a mam za to płacić? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@ShowBiz: Nie, w takich przypadkach zakład się drugi licznik.
  • Odpowiedz
@Mirastrzymajsie: Czyli rocznie oszczędzasz jakieś 180x12 = 2160zł. Jeśli podpięcie od kanalizacji to jakieś 10-15k, to zwrot takiej inwestycji to aż 5 lat. Wielu ludzi nie patrzy tak bardzo w przyszłość. Inna sprawa że nawet jakby patrzyli w przyszłość, to tych 15k nie mają. I jeśli ktoś by dał im kredyt, to rata by zdecydowanie obciążyła ich budżety.
  • Odpowiedz
w Warszawie jest dzielnica gdzie ludzie nie mają podłączenia do kanalizacji?

@Cipkozaur: oczywiście, w granicach Wawy masz tereny rolnicze, z luźną zabudową: Powsin, Wawer
  • Odpowiedz