Wpis z mikrobloga

@Martenzyt_waleczny:

Szybciej się eksploatujesz całe ciało, organy, serce, układ krwionośny. Efektem jest to, ze jak ma coś jebnąć w organizmie to stanie się szybciej. Tak samo jak zbytnia przewaga procesów anabolicznych czy obciążenie układu pokarmowego
  • Odpowiedz
@Martenzyt_waleczny: wyższe wyniki hematokrytu, zaburzenia krążenia (np. nadciśnienie), zaburzenia gospodarki lipidowej, uszkodzenie wątroby (zwłaszcza przy niektórych środkach doustnych), nadmierna retencja wody, podwyższony poziom estrogenów, co prowadzi do ginekomastii i przerostu prostaty, zwiększone ryzyko chorób serca, nowotworów, łysienie androgenowe, trądzik.. możliwe że cos pominąłem.
Natomiast to złożony temat, jest wiele środków, różne dawkowanie, różne predyspozycje u różnych osób, różne metody na zmniejszenie szansy na skutki uboczne, ale ciężko zagwarantować, ze jak
  • Odpowiedz
@Martenzyt_waleczny: ciężko stwierdzić co to znaczy "rozsądnie" i czy da się na tyle zminimalizować negatywny wpływ tych środków na zdrowie, aby móc z całą pewnością powiedzieć: wchodzę na bombę, mam wszystko ogarnięte, nic mi nie będzie" zawsze istnieje ryzyko i trzeba się z tym liczyć. cos za coś.
  • Odpowiedz
@Damian_TS: warto dodać, ze np. według badań wzrost hematokrytu jest notowany nawet na TRT. Anegdotycznie z mojego doświadczenia na 1 na 50 osób trafi się taka, ze nawet 200-250 mg źle toleruje i czuje się gorzej zamiast lepiej. Tak jak 1 na 50 osób może walić końskie dawki :)
  • Odpowiedz
@Martenzyt_waleczny:

Czasem na siłowni zdarzają się 16-19 latkowie co już bombią ale jest to bardzo mały % trenujących. Powiedziałbym, ze pewnie mniej niż 3 % osób trenujących na siłowni przyjmuje jakiekolwiek środki, takich osób co mają do 3-5 lat stażu. Jeśli jednak weźmiemy takich co trenują 5 lat+ to może pewnie być ich 5-10 %. Dane - instytut danych z dupy.
  • Odpowiedz
@Kasahara a czyli jednak naturale mają z kim się porównywać. Myślałem że o wiele więcej osób to robi. A patusy gangusy mają pewnie własne siłownie to tam 100%
@neonGlou: o jaki przypadek
Ja oglądałem po angielsku jakiś film na yt była robiona ankieta chodził i pytał ludzi na siłowni kto przyjmuje i czytałem komentarze.
  • Odpowiedz