Wpis z mikrobloga

Mirki, wykupiłem #domeny w nazwa.pl W domu mam stały adres IP z możliwością przekierowania portów. W jaki sposób wrzucić swoją stronę tak, aby miała adres z domeny? zapewne potrzebuję postawić jakiś serwer. Mam w domu nieużywanego HP T620 więc mogę na nim jakiegoś linuksa postawić. Drugie pytanie-jakie narzędzie umożliwi mi stworzenie bardzo prostej strony z 5 odnośnikami i kilkoma grafikami? Trzecie - jaki serwer poczty? #stronainternetowa #www #informatyka #programowanie #php #serwery #hosting
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4rcin: co do domeny, na dna musisz skierować na swój adres. Potem zrobić przekierowanie portu na routerze, bo chcesz też korzystac z internetu. A nie tylko mieć serwer www. Do prostej stronki to wystarczy notatnik albo prosty edytor stron. W serwer poczty to się nie baw. Nie masz dostatecznej wiedzy. I do serwera pocztowego musisz mieć revDNS u dostawcy sieci, dostawcy często blokują port 25 na wyjściu, do tego nie
  • Odpowiedz
Musisz ustawić rekord A na adres IP swojego serwera. Tutaj podsyłam link do instrukcji: https://www.nazwa.pl/pomoc/baza-wiedzy/jak-wlaczyc-reczna-konfiguracje-strefy-dns-domeny-zarejestrowanej-w-nazwa-pl/

Na linuxie Ubuntu i podobnych możesz sobie postawić apache serwer np. tak:
sudo apt update
sudo apt install lsb-release ca-certificates apt-transport-https software-properties-common -y
sudo add-apt-repository ppa:ondrej/php
  • Odpowiedz
@M4rcin: Jeżeli miałbyś jakiekolwiek pytania związane z usługami, które u nas posiadasz, pamiętaj że 24h/7 jesteśmy dostępni pod numerem infolinii 801 33 22 33 oraz 22 454 48 10. Możesz także w każdej chwili do nas napisać na kontakt@nazwa.pl.
  • Odpowiedz
@paramyksowiroza: każdy na początku swojej webdevowej kariery popełnia ten błąd. Spokojnie, nauczy się wraz z pierwszą fakturą do opłacenia po roku korzystania z usługi, która będzie x krotnie wyższa :)
  • Odpowiedz
@M4rcin:
#1 uciekaj z nazwapl, szkoda przepłacać za domenę (domeny). Przedłużenia .pl mają za ponad 240zł rocznie, u konkurencji zapłacisz nawet 3 razy mniej. Nie przestrasz się procedur. Im szybciej zaczniesz, tym lepiej, bo wymiana korespondencji też chwilę potrwa. Zaoszczędzone pieniądze można wydać lepiej, na jakieś dodatkowe usługi do domeny albo oddać na cele charytatywne.
#2 Na przykład w ovh do domeny można uruchomić darmowy hosting 100MB na pliki (bez
  • Odpowiedz