Wpis z mikrobloga

Miraski polecacie jakies ksiazki z zadaniami #szachy ? Poziom początkujący. Kończę teraz kurs na IV kategorię Spisaka - całkiem fajne opracowanie, prawie wszystko ogarnięte, choć wkurza że nie ma odpowiedzi...
Rank na chess.com to nędzne 850, bo zawsze coś głupio podstawię:(
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@idefiks: Z takich typowo zadaniowych to na pewno "Drugi krok do szachowego mistrzostwa" Macieja Sroczyńskiego.
Mnie się bardzo podobał Podręcznik kombinacji szachowych dr. Tarrascha, bo są krótkie komentarze, wyjaśnienia i warianty, ale na pewno jest trudniejsza, według mnie bliżej III kategorii.
  • Odpowiedz
@idefiks: Jeszcze polecę takie coś, co sam tłukłem w okoliach 1000 chess.com rapid https://sklep.caissa.pl/index.php?route=product/product&product_id=2658&search=dobryniecki
W sumie na tej stronie też kupowalem Iwaszczenkę (z przygodami, bo paczki się pomyliły i pierwotnie dostałem sporą szachownicę XD), więc poluj, może będzie jeszcze dostawa. Na razie głównie Ia, Ib jest trudniejsza, a zadania końcówkowe z niej to już w ogóle męka XD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Siwek97 dzięki, ale chyba potrzebuje coś poziom wyżej. Zadanka mat w jednym, mat w dwóch to ogarniam bez problemów. I w grze też to wyłapuję. Bardziej potrzebuje takie mat w trzech i z taktyki na budowanie przewagi czy zdobywanie figur
  • Odpowiedz