Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przeczytałem dzisiaj post jakiegoś chłopa, który jest szczęśliwy i chwali się, że jego dzieciak ma w podstawówce same szóstki
i tylko jedna piątkę z WFu. Nie wiem jakie są wasze doświadczenia ale w przypadku moim jak i moich znajomych to o absolutnie o niczym nie świadczy. Było dużo Kaś, Mart czy Sylwii ze średnią 5.5 które skończyły jako przedszkolanka, fejsbukowa make-up artist czy termomixiara. Mój były znajomy, jeden z największych debili w klasie ma już od ponad 10 lat dobrze prosperujący zakład mechaniczny pomimo wywodzenia się z biedy i starego alkoholika. Sam pochodzę z robotniczej rodziny w której się nie przelewało. Akurat przedmioty ścisłe przychodziły mi łatwo więc miałem z nich piątki no ale od małego rozumiałem, że te wszystkie historie, geografie i plastyki to strata czasu i należy się skupić na tym, z czego będę chciał w przyszłości wyżyć. Udało mi się, zarabiam bardzo dużo i już teraz wiem, że najważniejsze co mogę przekazać swoim dzieciom w kwestii kariery i edukacji to to, aby nie były bezmyślnymi kujonami spełniającymi niespełnione ambicje rodzicow roboli. Do niczego to k---a nie prowadzi. Nic się nie stanie jak wasza latorośl pójdzie czasem na wagary... Tak długo, jak zachowany będzie zdrowy rozsądek oczywiście. Naturalnie nie mówię tutaj o jakichś dzieciach geniuszach, którzy w wieku 10 lat budują sztuczne ramiona i opracowują leki bo to inna kategoria ludzi xD. Trochę wysryw ale może komuś otworzy oczy, pzdr
#nauka #szkola #zycie #praca #pracbaza #finanse

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 393
@mirko_anonim: Żeby w 2024 roku cieszyć się, że dziecko ma same szóstki to serio trzeba być samemu debilem. Nie ma to żadnego sensu, świadczy o tym, że dzieciak za dużo się uczy, więc cierpią jakieś inne sfery jego życia. Takie świadectwo powinno wzbudzić niepokój rodzica ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no i jaka jest puenta tego wysrywu? Że jak jeden debil co miał słabe oceny zarabia dużo to znaczy że nie warto się uczyć? Jak myślisz, jakby porównać wszystkich debili i wszystkich dobrych uczniów to w której grupie by była wyższa mediana wynagrodzeń?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ania miała same szóstki w szkole, ale teraz dużo nie zarabia, bo nie ma rączek.
O ile z częścią wypowiedzi można się zgodzić - nie ma co z wszystkiego szóstkować w podbazie, bo wiele z tego to pamięciówka (wymień 20 parków narodowych od największego do najmniejszego) i rzeczywiście wiele 5.0 potem siedzi na kasie gdy trójkowicze zarabiają kokosy handlując samochodami z niemiec 180kkm przebiegu i gardło sobie podrzynam -
  • Odpowiedz
@niegwynebleid:

Jeden chłopiec miał w szkole oceny średnie, a drugie zajebiste, same szóstki. Spytacie który jest szczęśliwy? Żaden, jeździ na wózku a drugi ma padaczkę.

Ale trójkowicze podbazowi nie pójdą na studia, więc albo im wypali biznes po rodzicach, albo pójdą do fabryki.biedry

Cumplu w jakim roku ty żyjesz? Obecnie można być niepełnosprawnym intelektualnie i skończyć studia, ale co z tego skoro pracodawcy mają generalnie te studia gdzieś?
  • Odpowiedz
@rtone: oczywiście, że pracodawcy mają studia gdzieś. W fabryce czajników.
Jak idziesz do korpo z dużymi zarobkami to bez wyższego możesz sobie pomachać do swojego CV albo zostać w niskich widełkach płacowych. Z tego co słyszałem - w IT też się Eldorado skończyło gdzie brali każdego jak leci.
Oczywiście to nie jest reguła - ale zdecydowanie lepiej mieć wyższe niż nie mieć.

obecnie można być niepełnosprawnym intelektualnie i skończyć studia
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: na moich studiach była kujonka która była najlepsza ze wszystkiego, z każdego przedmiotu była top of the top. Kierunek informatyczno-techniczny. Teraz jest ASYSTENTKĄ księgowej xD Ja poszedłem w IT (nie programowanie) i zarabiam 3x tyle co ona.
  • Odpowiedz
Udało mi się, zarabiam bardzo dużo i już teraz wiem, że najważniejsze co mogę przekazać swoim dzieciom w kwestii kariery i edukacji to to, aby nie były bezmyślnymi kujonami spełniającymi niespełnione ambicje rodzicow roboli

@mirko_anonim: i juz sie poczułeś lepiej?
Jezeli chodzi o twoje dzieci, to raczej juz nie będą miały rodziców roboli. Zatem jak najpierw zrobisz sobie te dzieciaki, a potem zaczną rosnąć i chodzić do szkoły, to możesz
  • Odpowiedz
Że jak jeden debil co miał słabe oceny zarabia dużo to znaczy że nie warto się uczyć?

@jacekparowka: ale co ma wspólnego nauka z ocenami w szkole? Przecież to osobne rzeczy. Uczysz się z własnej inicjatywy, według własnych zainteresowań i na swoje sposoby, a nie pod dyktando programu nauczania.

Jak komuś to akurat leży to spoko, ale nie mieszaj nauki ze szkołą. Szkoła jest lepsza w obrzydzaniu edukacji niż czymkolwiek
  • Odpowiedz
Uczysz się z własnej inicjatywy, według własnych zainteresowań i na swoje sposoby, a nie pod dyktando programu nauczania.

@Wap30: ta, tak, już widzę 10 - 12 latki uczą się z własnej woli podstaw matematyki albo biologii, nie pod "dyktando".
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Lepiej być w tej górnej średniej wykształcenia. Lepiej siedzieć przed kompem, kończyć o 16, może i zarabiać nawet nieco mniej niż janusz-wkrętak z budowy, ale w wieku 40 lat nie mieć powykręcanych dłoni i kręgosłupa oraz raka skóry od słońca i upałów, tylko mieć czas dla rodziny, na sport, zainteresowania, mieć lepszą wiedzę o żywieniu, a nie padać po fizycznej pracy na mordę z tyskim w łapie i zaparkowanym
  • Odpowiedz
ajomy, jeden z największych debili w klasie ma już od ponad 10 lat dobrze prosperujący zakład mechaniczny pomimo wywodzenia się z biedy i starego alkoholika. Sam pochodzę z robotniczej rodziny w której się nie przelewało. Akurat przedmioty ścisłe przychodziły mi łatwo więc miałem z nich piątki no ale od małego rozumiałem, że te wszystkie historie, geografie i plastyki to strata czasu i należy się skupić na tym, z czego będę chciał w
  • Odpowiedz
Lepiej być w tej górnej średniej wykształcenia. Lepiej siedzieć przed kompem, kończyć o 16, może i zarabiać nawet nieco mniej niż janusz-wkrętak z budowy

@Sathanas_Gloriam: pracowałem na budowie i rok zdalnie IT z domu. Mam porównanie i niekoniecznie chciałbym siedzieć przed komputerem w domu sam.
  • Odpowiedz
no i jaka jest puenta tego wysrywu? Że jak jeden debil co miał słabe oceny zarabia dużo to znaczy że nie warto się uczyć? Jak myślisz, jakby porównać wszystkich debili i wszystkich dobrych uczniów to w której grupie by była wyższa mediana wynagrodzeń?

@jacekparowka: dałbym ci 10 plusów człowieku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie do końca rozumiem tego bólu d--y u autora i innych komentujących.

Tak, 6stki w podstawówce o niczym nie świadczą i zazwyczaj nie mówią o predyspopzycjach lub geniuszu dziecka. Za 2 lata ten sam może mieć już tróję na świadectwie a ostatecznie skończyć bez wykształcenia lub z dużymi problemami w tym zakresie.

Tylko nie rozumiem czemu nie potraficie zaakceptować że ktoś jest dumny z takiego osiągnięcia swojej pociechy? Ja
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kurde za moich czasów (rocznik 1985) to żeby dostać szóstkę z jakiegoś przedmiotu to trzeba było chyba na olimpiadzie wygrać. Dzisiaj za nauczenie się wierszyka na pamięć dają 6 czy jak ze te średnie takie wychodzą? Z matematyki byłem asem ale nigdy szóstki nie dostałem bo w większości przypadków na sprawdzianach była skala 1-5. Dziwne te dzisiejsze szkolnictwo. Może powiem inaczej, inne to dzisiejsze szkolnictwo.
  • Odpowiedz
no i jaka jest puenta tego wysrywu? Że jak jeden debil co miał słabe oceny zarabia dużo to znaczy że nie warto się uczyć?

@jacekparowka: Mam wrażenie, że to czasem takie pocieszanie się w stylu 'Nie idzie mi na studiach ale bill gates też ich nie skończył'
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Raczej nie masz dzieci, albo kontaktu z rodzicami dzieci uczęszczających do podstawówki.
Dzieci w dzisiejszych czasach to się wysyła do szkół prywatnych.
Poza tym to może jeszcze w podstawówce niech się dziecko uczy wszystkiego, ale później trzeba odkryć jego potencjał i kierunkować rozwój. Powszechny system nauczania w Polsce to niestety produkcja niemyślących ludzi do systemu, bo zabijana jest kreatywność. Polska szkoła to najczęściej 3x Z, Zakuć, zdać i zapomnieć.
  • Odpowiedz