Wpis z mikrobloga

Intruder upada po raz pierwszy... Siły w C--J, Skilla ZERO. Czyli fuck up totalny.

385kg a forma jak u kogoś kto pierwszy raz robi 100kg na przysiad.

Przed tym zrobiłem 365kg tak łatwo tak lekko, że byłem przekonany o tym że dzisiaj 400kg+ zostanie przekroczone. Ale jak widać 385kg mnie zatrzymało.

Czułem ogromny progres względem poprzednich siadów. To zupełnie nic nie ważyło przy ściągnięciu ze stojaków, idąc w dół elegancko trzymałem plecy, trochę kiwało ale nie było źle, i nagle na dole k---a kolana uciekły, nie do środka, nie do przodu ale do tyłu, co momentalnie skompesnsowane zostało puszczeniem pleców

Pomimo tego zączałem wstawać bo jak mówię nie czułem tego ciężaru zupełnie, po chwili mnie zatrzymało a nawet lekko cofneło w dół, potem wytrzeliłem dalej do góry, ale niestety plecy już były puszczone, pozycja stracona przechyliło do przodu i nie było szans na odratowanie tego.

Cóż nie potrafię dobrze zrobić siadu w taśmach na ten moment. I TO MNIE OGRANICZA. Siła myślę że jest naprawdę na 400-420kg, ale co z tego jak nie mogę tych taśm opanować i miotają mną jak szatan. Teraz chyba każdy siad 1RM (czyli co trzy tygodnie) zacznę robić w taśmach żeby się do tego przyzwyczaić.
Bo żeby był transfer siły musi być zachowana pozycja, gdy tylko coś gdzieś puści, technika ucieknie jest "leak" i już drastycznie spada potencjalny ciężar który móżna podnieść.

Więc jak widać dźwiganie to nie tylko przyjemny spacerek i ciągłe sukcesy.

Ale szczerze mówiąc nie jestem jakiś obrażony na to lol. Przeciwnie nawet :) Czuć ogromną siłę i to jest najważniejsze, prawie z tym wstałem gdy totalnie puściło wszystko co mogło, i było zero formy. Po prostu czuje naprawdę duży progres, który się nie zatrzymuje. Prędzej czy później taśmy zostaną opanowane, technika będzie utrzymana i wjedzie grubo ponad 400kg.

#strongaf #silownia #mirkokoksy #mikrokoksy #sport #pokazforme
IntruderXXL - Intruder upada po raz pierwszy... Siły w C--J, Skilla ZERO. Czyli fuck ...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IntruderXXL: no cóż... z-----e boje stanowią najlepszą lekcję, ale to co układ nerwowy przeżywa w tamtym momencie zawsze jest średnio przyjemnym uczuciem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
ale to co układ nerwowy przeżywa w tamtym momencie zawsze jest średnio przyjemnym uczuciem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Saprofit: Ja już dzisiaj przed treniniem czułem się jakoś nie za ciekawie, bez weny, szczególnie do ciężkich siadów :P A tymi siadami to się jeszcze dobiłem i teraz to już czuje się jak g---o :P
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: Te buty Cię nie w-------ą? Nie wolisz siadać na gołe stopy? Mam wrażenie, że one trochę latają na Twoich stopach przez co tracisz stabilność, ale mogę się mylić. Trochę tak to wygląda na tym filmiku.
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: Małą łyżką a stale co 8-12 tyg… problemy pojawiły się w mojej ocenie w ostatnim akcie opuszczania ciężaru. 400-420 kg to bardzo optymistyczne przemyślenia- tym bardziej, że czujesz bardzo duży respekt do tego ciężaru. Podświadomie wiesz, że w przysiadzie tak łatwo nie idzie. Miałeś teorie, że TOWAR daje ~20% do wyniku. Już po 8 miesiacach jesteś bliski osiągnięcia tego wyniku w wyciskaniu(to~273 kg przy „naturalnym” rekordzie 222,5). A niestety
  • Odpowiedz
  • 3
@dawidszewczenko22: Z wyciskaniem jest u mnie taka przewaga że od samego początku na b----e, tam wszystko gra i koliduje. Nawet pomimo problemu z przedramionami który się ciągnął przez miesiące. Mogłem się skupić po prostu na wyciskaniu, przy drobnych błędach co najwyżej.
Z ciągami a szczególnie siadami jest zupełnie inna piłka. W siadach od startu miałem ogromny problem. A też ciężary to już nie są przeciętne... Gdzie większość osób ~400kg to
IntruderXXL - @dawidszewczenko22:   Z wyciskaniem jest u mnie taka przewaga że od sam...
  • Odpowiedz
  • 0
Lewa!

@Poemat: A słuchaj czy tutaj nie dokłada do problemu wina upper body? Mam tutaj na myśli krzywe ułożenie sztangi na plecach, zielona taśma to jest środek sztangi, i jak widać totalnie krzywo mam ją na plecach. I tak zauważyłem że właściwie już mam taki nawyk i zawsze ta sztanga jest przesunięta w lewą stronę, raz bardziej raz mniej ale jednak zawsze.
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: Jeśli jest tak jak mówisz to tym bardziej wychodzi podświadomie obciążanie mocniej jednej strony aniżeli drugiej. Przy Twoich ciężarach nie można tego bagatelizować tym bardziej.
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli jest tak jak mówisz to tym bardziej wychodzi podświadomie obciążanie mocniej jednej strony aniżeli drugiej. Przy Twoich ciężarach nie można tego bagatelizować tym bardziej.

@Poemat: Odnoszę takie wrażenie że po prostu z jednej strony mam większą mobilność w obrębie barku a w drugim mniejszą, przez to tak się ustawiam pod sztangą. I może przez to dalej pogłębiam ten problem z dołem ciała
  • Odpowiedz
potem wytrzeliłem dalej do góry, ale niestety plecy już były puszczone, pozycja stracona przechyliło do przodu i nie było szans na odratowanie tego.

@IntruderXXL: ja jakiś czas temu jak maksa sprawdzałem to właśnie mimo że na nagraniu siad wyglądał jakby z zapasem, to czułem że plecy już są na granicy puszczenia. Choć u mnie to może też kwestia braku obycia z ciężarem, 95% czasu robiłem ciężary <220 raz może 240
  • Odpowiedz
  • 1
@abuk123: No różne błędy wychodzą i nic ich tak nie pokazuje jak właśnie 1rep max :) Ja miałem ostatnio problem z utrzymaniem pleców, skupiłem się na tym i już była ogromna poprawa. Tylko właśnie teraz problem z taśmami, bo trzymałem plecki elegancko, a na samym dole taśmy mi pociągnęły kolana do tyłu i wszystko poszło się j---ć :P
  • Odpowiedz