Wpis z mikrobloga

Dzień dobry. Razem ze znajomymi planujemy spotykać się grać w jakieś planszówki przy drinku i przekąskach. Dotychczas głownie graliśmy w gry typu Posiadłość szaleństwa i Wiedźmin. Jakie jeszcze polecacie gierki planszówki na takie spotkania i macie jakieś fajne tipy?

#planszowki #gryplanszowe #grybezpradu
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bl0g0slawiony: Jeżeli lubicie s-f to Battlestar Galactica jest zdecydowanie jedną z lepszych planszowek z motywem "zdrajcy". NIESAMOWICIE grywalna ale też może nie odejść wszystkim bo mocno "konfliktowa". Więc trzeba mieć odpowiednio zdystansowanych znajomych.
  • Odpowiedz
@mafiafb: :Battlestar jest spoko, ale polecanie go gdzie podstawka z drugiej ręki jest za 700-800pln to niezła przesada. Dodatki słabo dostępne i każdy pewnie droższy od podstawki.

Może lepiej zaproponować odmęty grozy + dodatek - wyjdą taniej.
Ale nadal nie wiesz w ile osób grają.
  • Odpowiedz
@Hansek: A to cenowo nie wiem. Grałem w to jakieś 15 lat temu :D No ifakt, dodatki też prawie że must have. I jak mówisz BSG to 4-6 osób żeby fajnie się grało. Poleciłem bo świetna girka :) Nie dano mi innych kryteriów Z tanich to chyba w Munchkina można łupać. Szybka, w---------a i tania :)
  • Odpowiedz
@Bl0g0slawiony: pytanie jak dużo drinków i czy planujecie bardziej grać czy rozmawiać i drinkować - jeśli to drugie to raczej gry, w których nie potrzeba dużo skupienia - Bang, Colt Express, Brzdęk - nie drażnij smoka. Z takich pośrednich to Cytadela i Tyrants of the Underdark są fajne.
  • Odpowiedz
@Bl0g0slawiony: wspomniana tu już neuroshima, a dokładniej neuroshima hex się na pewno nada. Wersja podstawowa ma 4 armie, więc nadaje się dla 2-4 osób, ale dodatkowe armie można kupić już za ok 30 zł. Teoretycznie gra się do 6 osób, ale jak zagrasz w więcej, do planszówkowa policja nie przyjedzie. Oni tego nie sprawdzają.
  • Odpowiedz
@Bl0g0slawiony Jungle speed przed każdym dłuższym graniem na rozgrzewkę, a z ulubionych Terraformacja Marsa, Na skrzydłach, Brzdęk, 7 cudów szybko się znudziła, a Talisman to klasyk i myślę że warto mimo niektórych komentarzy wyżej. Boso przez świat też okej i czegoś się uczysz :)
  • Odpowiedz