Aktywne Wpisy

CalibraTeam +2

Mirek224 +56
#seriale #rodzinazastepcza
Gabriela Kownacka nie żyje już 15 lat, jak ten czas pędzi jak szalony. Dziwnie się oglądało Rodzinę Zastępczą już bez niej.
Gabriela Kownacka nie żyje już 15 lat, jak ten czas pędzi jak szalony. Dziwnie się oglądało Rodzinę Zastępczą już bez niej.
źródło: image
Pobierz

Zawnioskowali do Taurona o zwiększenie mocy przyłączeniowej dla zabezpieczeń 25A. Instalacja do licznika jest przewodem 6mm2 więc można byłoby tak zrobić ale Tauron za zwiększenie mocy chce aby na swój koszt wynieśli licznik na słupa, zabudowali szafkę, zrobili wykop. To spora inwestycja. Dlatego zastanawiam się czy można byłoby zainstalować magazyn energii tak aby był ładowany nadwyżką PV i oddawał energię gdy urządzenia tego potrzebują. Wówczas jak rozumiem to 3x C16 nie byłoby wyzwalane bo dodatkowy prąd byłby czerpany z magazynu?
1. Ile dziś trzeba byłoby mieć $ na coś takiego?
2. Czy to zadziała tak jak myślę?
#elektryka #energetyka #elektrotechnika #fotowoltaika #pv #dom
#pytanie
tak, od słupa do budynku(wysięgnika) jest AsXSn 4x16, od wysięgnika do zaplombowanego 3x C16A na elewacji jest 4x6, i dalej do licznika wewnątrz też 4x6
@kwanty
quanty, czemu oni mu doradzają, że nie opłaca się magazynów mocy jak ty mówisz, że takie tanie? Ile ma czekać rok czy pięć czy dziesięć?
@cotozazycie
Dziś to jeszcze sprawdzałem i jest od słupa do wysięgnika czarny izolowany skręcany, od wysięgnika do zaplombowanego 3x C16 jest 10mm2(pisałem że 6) zmierzyłem suwmiarką i średnica zewnętrzna to 6mm, dalej do licznika