Wpis z mikrobloga

Rodzice mają taką sytuację z instalacją elektryczną w domu jednorodzinnym na wsi z lat 90. Zabezpieczenie energetyki w szafce na zewnątrz budynku 3x 16A. W 2022 na starych zasadach zainstalowana fotowoltaika 6kWp i grzałka 2kW do cwu. Obwody w domu zabezpieczone B16. Teraz jest wszystko ok ale chcąc to rozbudować o pompę ciepła i indukcję to główne C16 raczej będzie przeciążone.

Zawnioskowali do Taurona o zwiększenie mocy przyłączeniowej dla zabezpieczeń 25A. Instalacja do licznika jest przewodem 6mm2 więc można byłoby tak zrobić ale Tauron za zwiększenie mocy chce aby na swój koszt wynieśli licznik na słupa, zabudowali szafkę, zrobili wykop. To spora inwestycja. Dlatego zastanawiam się czy można byłoby zainstalować magazyn energii tak aby był ładowany nadwyżką PV i oddawał energię gdy urządzenia tego potrzebują. Wówczas jak rozumiem to 3x C16 nie byłoby wyzwalane bo dodatkowy prąd byłby czerpany z magazynu?

1. Ile dziś trzeba byłoby mieć $ na coś takiego?
2. Czy to zadziała tak jak myślę?

#elektryka #energetyka #elektrotechnika #fotowoltaika #pv #dom
#pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cotozazycie: Nie kombinuj, wywal ten licznik poza chatę, zrób nowy wlz o przekroju 10mm2 lub większym a moc zwiększ do 33kW. Dadzą zabezpieczenia 64A i masz spokój z tematem do końca świata.
  • Odpowiedz
  • 0
@rybeczka: no właśnie. Teraz jes słup, 30m napowietrznego przyłącza przewodem wiązką izolowaną do wysiegnika na dachu. Ciekawe czy zgodziliby się aby ten przyłącz został jako WLZ jakby ponownie poruszyć temat? Wówczas tylko kpię skrzynkę, montaż na słupie a w budynku demontaż licznika i zaplombowanego 3x C16A, zmostkowanie. Bez ruszania elewacji, przebić, kopania.
  • Odpowiedz
@appmstt: 10kW foto na przewodzie 10mm2 o długości 25m będzie miało spadek napięcia na pełnej mocy rzędu 0,6V a zmiana przekroju żyły na 16mm2 poprawi sytuację i zmniejszy spadek do około 0,38V, więc w zasadzie nie ma to większego sensu ;)
  • Odpowiedz
@kopawdupeswiniom no nie opłaca się. w zimę fotowoltaika magazynu nie naladuje. Wiec jeśli chce mieć rezerwę mocy to musi magazyn ładować z sieci. Pompa ciepla i tak moze pracować zazwyczaj w tanszej energii wiec nic nie zarobiny na tym uzywajac magazynu a dodatkowo z 10% dolozymy na straty na ladowaniu i rozładowywaniu. Magazyn musi byc ustawiony tak żeby zawsze mial energie na uzupelnienie brakujacej mocy wiec nawet w lato nie mozna
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Masz pewnosc, ze to C16 bedzie Ci wyrzucac? Ile amperow bedzie pobierala pompa? Fotowoltaika jest tutaj niewazna - jezeli juz to odciazy to C16. Jaka dokladnie pompa bedzie montowana?
  • Odpowiedz
  • 0
@s806s: nie wiem czy PC będzie w ogóle kiedykolwiek montowana. Jak już to klimatyzacja w salonie z kuchnią. Raczej chodzi o indukcję gdy będzie kiedyś remont kuchni. Gotują dużo w domu i często na 3 palnikach naraz.

Dziś to jeszcze sprawdzałem i jest od słupa do wysięgnika czarny izolowany skręcany, od wysięgnika do zaplombowanego 3x C16 jest 10mm2(pisałem że 6) zmierzyłem suwmiarką i średnica zewnętrzna to 6mm, dalej do licznika
  • Odpowiedz