Aktywne Wpisy
dom_perignon +285
Kadet20 +36
Nie jestem pierwszy który to powie, ale no nie czaję fenomenu tej piosenkarki. Jest gwiazdą, niektóre jej piosenki nawet są spoko (ale nie te z radia bo są przeruchane do porzygu) i fajnie się ich słucha, ale żeby aż taaak?
Pytam serio, bez ofensywy, wielu się ze mną nie zgodzi i powie że pierdziele głupoty, ale takie moje odczucia.
Dla mnie jedna z wielu znanych piosenkarek, która robi znaną i popularną muzykę
Pytam serio, bez ofensywy, wielu się ze mną nie zgodzi i powie że pierdziele głupoty, ale takie moje odczucia.
Dla mnie jedna z wielu znanych piosenkarek, która robi znaną i popularną muzykę
Dobra tyle słowa wstępnego, przejdę teraz do konktretów. Po zakończeniu mojej niechlubnej przygody z włoskim, chciałem wrócić do nauki niemieckiego - tak o dla siebie + w dalszej przyszłości perspektywy zawodowe (IT here). Nie narzucam sobie jakiegoś tempa, w okresie letnim (gdzie odchodzą mi na trochę studia i zostaje sama praca) mam zamiar poświęcać około +4h tygodniowo (takiej nauki, nauki - nie wliczam w to przyswajanie mediów po niemiecku na które mam zamiar się wystawiać jak często tylko będę miał okazję). Zatem plan jest(kinda), cel mglisty ale jest (uczyć a w dłuższej perspektywie nauczyć niemieckiego). Potrzebuję jeszcze jednak materiałów.
I z tym pytaniem właśnie przychodzę: Podstawy ogarnę sobie w internecie, to nie jest problem (chyba że macie jakieś solidne DARMOWE kanały/strony/kursy do polecenia to też z chęcią przyjmę), jednakże prawdziwe pytanie przychodzi do książki - tak książki. Chciałbym zaopatrzyć się w podręcznio-ćwiczenia/sam podręcznik??/same ćwiczenia??, ważne jest dla mnie aby przynajmniej pewną część nauki oprzeć na papierze a nie na ekranie (gapienia się w ekran już mi w robocie wystarczy). Zatem poradźcie proszę, duszyczki mądrzejsze ode mnie - jakie książki do nauki niemieckiego, najlepiej zawierające też zestawy ćwieczeń polecacie (najlepiej takie nie za miliony monet, ale za dobre jestem w stanie zapłacić). A no i chętnie przyjmę wszelkie porady odnośnie nauki tegoże języka - gdyż uczenia się języków samemu na własną rękę jeszcze nigdy nie praktykowałem i jestem w tym totalnie świeży.
PS mam też #duolingo - jak na razie po włosku bo jeszcze nie przestawiłem, i będę codziennie robić po trochu - no ale nie ukrywajmy nauka przez doulingo to śmiech a nie nauka, robię i robić będę bo szkoda streaka stracić
#naukajezykow #naukaniemieckiego #samorozwoj #niemiecki #niemieckizmirko