Wpis z mikrobloga

Ale p------a akcja.
Kupiłem mieszkanie w Norwegii typowo pod wynajem. Mieszkanie było już ze współlokatorem, przepisaliśmy umowę. Agent nieruchomości załatwił wszystkie formalności, bank też, wszystko ok.
Przejęcie mieszkania 1 czerwca. Dzień przed przejęciem mieszkania dostaje wiadomość, że przejęcie przełożone, bo agent nieruchomości nie dostał pieniędzy. 1x wtf
Sprawdzam - pieniądze na wklad własny wysłane, to po prostu bank nie dosłał swojej części XDD Na szybkości to zrobili.
Dzisiaj około 3 tygodnie po przejęciu mieszkania dawna wlascicielka dzwoni, że powinienem jej oddać za ten miesiąc pieniądze z wynajmu, bo ona nie dostała jeszcze pieniędzy i musi płacić odsetki w związku z ratami.
Dzwonie do agenta nieruchomości I okazało się, że faktycznie nie ma jeszcze babka pieniędzy, bo nie dosłali jednego dokumentu, który najpierw podpisałem elektronicznie, a później okazało się, że trzeba też fizycznie(2 tygodnie po przejęciu mieszkania XDD). Ewidentny błąd agenta nieruchomości.
Agent umywa ręce mówiąc, że to nasza prywatna sprawa, bank mówi, że mam mieć wywalone, bo mogą mieć prawnie lekki poślizg, ale jednak ewidentnie wina agenta, że nie poinformował nas o konieczności podpisania dokumentu w formie fizycznej, a przytulił około 100k koron XDD
Nie zamierzam płacić jej tego, bo i tak już zapłaciłem za ten miesiąc kredytu, ale mocno się zastanawiam, czy nie uderzać do prawnika i dowiedzieć się jak można to ugryźć
B----l na kółkach

#nieruchomosci #norwegia #oslo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@loki-loki: właśnie to bardziej była wlascicielka powinna, ja jestem kryty w 100%. Wszystkich swoich obowiązków dopełniłem, ale jestem ciekaw jak to się odbędzie, bo na pewno będę pierwszą osobą od której będzie próbować wziąć kase
  • Odpowiedz
@Szkieletor: Powiem tak... ty się tutaj na portalu z śmiesznymi obrazkami nie spodziewaj konstruktywnych prognoz i przewidywań.
Mnie w tym roku też czeka papierologia, rodzice wracają do Polski na emeryturę i zostawiają mnie z trzema mieszkaniami pod wynajem.
  • Odpowiedz
@Szkieletor: ja w PL miałem podobnie, pytam się w banku czy ok, także doradca że wszystko ok, właścicielka nie ma kasy po 14 dniach. Jade do banku i mówię żeby sprawdzili. Okazało się że źle baba w banku dokumenty zeskanowała (dwa się skleiły) i wypłata wstrzymana. Odpowiedzialność na mnie bo terminy w akcie, a każdy ma w dupie.
  • Odpowiedz