Wpis z mikrobloga

#gielda
Obecnie put na SPY ATM za pol roku kosztuje 3.1%, a za rok 4.5%

Mozna se kupic indeks i za cene 4.5% byc zabezpieczonym przed spadkami na rok
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@LudzieToDebile: jestes zapakowany w SPY, czy ES, ale to samo dla QQQ i NQ
i kupujesz se puta za te 4.5%, czyli twoja maksymalna strata po roku bedzie 4.5%. nawet jak indeks sie zesra o 10%, 20%, czy o zgrozo 60%. Masz #!$%@?, max co mozesz stracic to 4.5%

ale ma to swoja cene. Jak indeks zyska 10%, 20%, czy super 120%, to ty zyskujesz o te 4.5% mniej, czyli
  • Odpowiedz
No ale z tego co piszesz, to nie zabezpiecza przed spadkami, bo mogę stracić 4,5%.
I jaką mam gwarancję, że po roku, jak rynek spadnie o 90%, to broker wypłaci mi moją kasę pomniejszoną o 4,5%?

Dopytuję się, bo się kompletnie nie znam na tym.
  • Odpowiedz
  • 1
to już nigdy nie będzie spadków czy jak rynek zakłada?

@Vateusz23: Moze beda moze nie bedzie
Rynek nic nie zaklada, rynek nie ma szklanej kuli. Cena to wynik wielu czynnikow
  • Odpowiedz
  • 0
Chcesz powiedzieć, że gdyby taka opcja była dostępna w grudniu 2021, a ja kupiłbym wtedy tę opcję, to po roku dostałbym 95,5% tego co włożyłem, mimo że QQQ spadło o ponad 30%???

@LudzieToDebile: tak

z ta roznica, ze taka opcja dla QQQ kosztuje obecnie 6% a nie 4.5% jak dla SPY. wynika to z wiekszej zmiennosci QQQ od SPY
i w 2021 ta opcja kosztowala okolo 7.5% na QQQ i
  • Odpowiedz
  • 0
@LudzieToDebile: zapytaj chatGPT o opcje put, jak dzialaja i jaki jestr mechanizm
opisz ze masz SPY chcesz kupic opcje put ATM na SPY na rok do przodu o tej samej wartosci nominalnej i kosztuje ona obecnie 25 punktow przy cenie SPY 550
zapytaj o payout profil i zeby ci rozbil ile po roku bedzie z posiadania SPY i ile z opcji put przy spadku powiedzmy 40%
  • Odpowiedz