Wpis z mikrobloga

Spoglądam tak czasem na banery sponsorów na mistrzostwach europy w kopanej, myślę o kryzysie w swojej branży oraz transformacji rynku jaka następuje i nasunęło mi się pytanie: czy ktoś zna jakiekolwiek centrum rozwojowe R&D z jakiejkolwiek branży (RTV, AGD, automotive, telefony, komputery, urządzenia wszelakie) należące do chińskiej firmy i ulokowane poza granicami Chin, a najlepiej w Polsce?

Gdzie np. podziali się ci wszyscy inżynierowie z rynku telefonów komórkowych, który 2 dekady temu w Europie mocno kwitł?

#programista15k #pracbaza #automotive #pracait #chiny
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majk_emigrant: kiedyś jak chodziłem po konferencjach, wiem młody i głupi byłem, to Intel często się reklamował jako firma która mocno idzie w R§D i nawet chwalili się tym słynnym komputerem kwantowym że jest tuż za rogiem.. to było 10 lat temu.
  • Odpowiedz
@majk_emigrant Korea, Japonia, Chiny, Tajwan pracują mniej lub bardziej w modelu 997 - od 9 rano do 9 wieczorem 7 dni w tygodniu. USA, ani tym bardziej Europa, nie mają szansy konkurować z takim podejściem. Jeśli dorzucisz do tego potężne subwencje chińskiego rządu w niektórych obszarach, to nie ma czego zbierać.
  • Odpowiedz
@majk_emigrant z obserwacji tego czym zajmuje sie oddzial R&D w którym pracuje. Tak jak napisalem 10% to jest prawdziwe R&D i tle wysiłku pakowane jest w cos co mogloby ulepszyć produkty/uslugi lub pomagac tworzyć nowe. Reszta to jest robienie czegos zeby pokazac ze sie robi i wiadomo na starcie że do niczego to nie zostanie użyte i do niczego nie jest potrzebne albo że na 100% nie wypali
  • Odpowiedz
orea, Japonia, Chiny, Tajwan

@groman43: Czyli najbardziej przyszłościowy język to chiński? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak w tym filmie, co mu wszyscy gadali ucz się chińskiego bo przyszłość jest chińska, a on się uczył francuskiego, ale i tak mu sie do nieczego nie przydało bo zginął hehe.
  • Odpowiedz
Korea, Japonia, Chiny, Tajwan pracują mniej lub bardziej w modelu 997 - od 9 rano do 9 wieczorem 7 dni w tygodniu

@groman43: Problem u nich, jak i u nas to demografia. Jeżeli w ciagu 10 lat, 30% sily roboczej znika z rynku to masz kryzyzs. Tym bardziej ze znika tez 30% klientow....
  • Odpowiedz
@zibizz1: no to masz przykład anegdotyczny z jednej firmy lub branży. Nie wszędzie tak musi być. U mnie strasznie dużo siły roboczej przepalane jest na dokumentację i jakość, gdzie faktycznie inżynierskiej roboty to zostaje ze 20%. Ale to nie jest tak, że pozostałe 80 przepada, bo to daje wymierne korzyści w postaci późniejszego utrzymania produktu czy jego jakości właśnie.

Czasem inwestycja jest nietrafiona i miliony poszły z dymem, a czasem
  • Odpowiedz
@JayCube: ten problem z siłą roboczą wydaje się nie dotyczyć Chin właśnie. Oni efektywnie od ponad dekady chłoną know how z zachodnich firm i produkują sobie własne bataliony inżynierów w ilościach chyba nieograniczonych
  • Odpowiedz
@majk_emigrant: Chiny z polityka jednego dziecka sprawiły że większość Chińczyków ma więcej niż 50 lat. A z drugiej strony dała dwóm pokoleniem czas na pracę zamiast zajmowanie się dziećmi. Jeszcze 10 -20 lat i gospodarka Chin załamie się całkowicie. A oni w przeciwieństwie Do Europy czy Ameryki nie są w stanie spowolnić tego procesu emigracją…
  • Odpowiedz
Czyli najbardziej przyszłościowy język to chiński? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Prolaptop: jest szansa, że w przyszłości chiny mocno się odetną od zachodniego świata, bo pójdą sankcje albo wojna. Na pewno znajomość języka pierwszej/drugiej gospodarki jest przydatna, ale nie można traktować całego świata tak samo jak USA/Europa
  • Odpowiedz