Aktywne Wpisy

tyrytyty +12
Obowiązek korzystania z fotelików dla dzieci zmniejsza dzietność o 140 urodzeń na każdą śmierć, której zapobiega
Około 145,000 urodzeń mniej przez 40 lat
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3665046
#dzieci #dzietnosc #motoryzacja #samochody
Około 145,000 urodzeń mniej przez 40 lat
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3665046
#dzieci #dzietnosc #motoryzacja #samochody

źródło: GqoHrJ7XsAAaJO1
Pobierz
karolcia_wu +9
widzieliście kiedyś piękniejszy biszkopt do tortu?
bo ja nie.
bo ja nie.

źródło: temp_file3507262406691460738
Pobierz
Może ktoś mi coś tu doradzi.
Mam 33 lata. Od prawie roku zacząłem zauważać u siebie zmiany w wydalaniu. Po pierwsze częstotliwość - zawsze rano po wstaniu jak kiedyś nigdy mi się to nie zdarzało. Po drugie - konsystencja, dość rzadka, budyniowa, (ale nie jest to woda), bez tzw. klocka, szczególnie z rana właśnie, bo jeszcze tam w ciągu dnia ma to bardziej zwartą konsystencję. A po trzecie kolor - jak sam kał wygląda w toalecie normalnie, to papier toaletowy jest żółty, barwi jak jakaś jodyna czy coś, trzeba to wycierać dziesiątki razy, a dalej barwi.
Co przez rok zrobiłem?
4x kompleksowe badania krwi: pełna morfologia, próby wątrobowe, enzymy trzustkowe, lipidogram, wszystkie te potasy, magnezy, żelaza, witaminy jak D, b12, crp, ob, nerki (kreatyniny, moczniki, itp) + 1x hormony typu tarczyca, + 4x badania moczu, 1x krzywa cukrowa, 1x badanie w kierunku celiakii
2x badanie kału (w tym na krew utajona, kalprotektyna)
wykluczenie h. pylori (z krwi, kału i z próbki pobranej w czasie gastroskopii)
2x usg
badanie elastograficzne wątroby
kolonoskopia
gastroskopia
Wszystkie wyniki dobre, jakieś drobnostki typu cholesterol całkowity niewiele powyżej normy który skorygowałem w kolejnych badaniach.
I dalej nie wiem co mi jest, objawy jak były tak są dalej. Zmieniłem trochę dietę choć złej wcześniej nie miałem - unikanie smażonego, więcej lekkostrawnych rzeczy, wykluczenie całkowicie alkoholu, słodyczy, fastfoodów. Nadwagi nigdy nie miałem. Sport od zawsze jakiś tam uprawiam. Brałem (od lekarza) prewencyjnie probiotyki i Heparegen. I nic. Bólu żadnego nie mam ale strasznie się martwię. Wydałem na badania już fortunę, lekarze nie wiedzą co mi jest, mówią, że ok i mam się nie martwić, tak działa wiek, mają mnie za wariata. Próbowałem kombinować z dietą typu wykluczyć gluten (choć nie wyszła mi nietolerancja w badaniu), laktozę, ograniczyć też na jakiś czas owoce i warzywa bo zawsze miałem ich sporo w diecie. Ogólnie jestem zdrowy i nigdy na nic nie chorowałem, żadnych bóli, leków, narkotyków, alko sporadycznie.
Co mogę jeszcze zrobić? Lekarz na początku zwracał uwagę na wątrobę i trzustkę ale wyniki z krwi wyszły dobrze, na usg też nic nie widać, i jeszcze ta elastografia też wyszła dobrze.
Myślałem o jakiś badaniach w kierunku uczuleń. Ale lekarz powiedział, że "przesadzam".
Mogę wrzucić opisy badań jak potrzeba ale dla lajka jak ja brzmią poprawnie + to samo mówiły osoby które wykonywały badania + oglądało wyniki kilku różnych lekarzy od zwykłego z POZ po gastrologa.
#zdrowie #medycyna #watroba #trzustka #lekarz
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim:
źródło: C0IyjIBRFAN4rvQ3
PobierzMoże zaczyna ci się jakieś jelito wrażliwe, ibs. Stresy masz?
Fajnym niedrogim badaniem na
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
─────────────────────
Wiem, że probiotyki są różne ale mam brać na zasadzie różnych, aż do skutku? Brałem Tributron (zawiera też maślan sodu), Lakcid Entero i Trilac.
Dzięki, pooglądam na yt.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
─────────────────────
Len mielony czasem dodaje do owsianki. Babki jajowatej i płesznika nie znam.
Probiotyki brałem - Tributron (zawiera też maślan sodu), Lakcid Entero i Trilac.
Nic lekarze nie
Organix Gastro (pośredni test dysbiozy) - zrobię bo nie miałem, nikt o tym badaniu nie mówił, brzmi sensownie.
A na pasożyty to z kału też miałem badanie. 3 próbki co kilka dni.
─────────────────────
· Zaakceptował: digitallord
Mam