Wpis z mikrobloga

Czy jak nigdy sie nie wspinałem, przebywam w #niemcy i dość słabo z językiem niemieckim (angielski spoko) to jest sens iść na ścianke wspinaczkową? Czy lepiej na pierwszy raz znaleźć coś w Polsce? A może jest ktoś z Dortmundu albo okolic kto się wspina? #wspinaczka
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Gasikfps: Jesli miałbym kogoś zabierać ze sobą to niestety, ale kilka osób narodowości polskiej znalazłoby się wyżej na liście priorytetów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@skunior: jak dopiero zaczynasz, to bym uważała z bulderami w terenie, zwłaszcza jak nie masz materaca. Idź na ściankę i zacznij od rozgrzewki, a potem od najprostszych bulderow na ściance, aby siłę rąk wyrobić. Tam może poznasz kogoś, kto cię w plener zabierze.
  • Odpowiedz
  • 0
@jafik: No właśnie jeszcze niedawno siedziałem w Bawarii i ostatnio na grupce na fb z tego miasta się wybierali w fajny rejon, tylko ani mnie tam już nie ma ani nie mam sprzętu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już od dawna mnie kusi ten sporcik ale po pierwsze prokrastynacja motzna a po drugie jak mieszkałem w Polsce to pracowałem na nocki i tylko ćpałem albo spałem xD
  • Odpowiedz
@skunior: idz sobie na bulderownie, nie trzeba tam mieć znajomego a ludzie z mojego doświadczenia na baldach są bardziej otwarci na nowe znajomości, bo nie wspinają się w ścisłych parach. Zacznij od najłatwiejszych w skali - to pewnie będą dosłownie drabiny z chwytów wspinaczkowych zamiast szczebli.
  • Odpowiedz
@skunior: jak pójdziesz na ścianę raz czy dwa to zobaczysz, że to jest fajne. Jedna uwaga z mojej strony, bo jesteś początkujący, a i średniozaawansowani miewają z tym problem- naucz się spadać z bulderów. Serio. Myślę, że najwięcej kontuzji może się dziać właśnie jak przypadkowo lub niefortunnie spadniesz na materac. Na początku, a najlepiej nigdy nie zeskakuj z samej góry. I uważaj z trudnościami, bo wydaje się na początku, że
  • Odpowiedz
@skunior: Możesz zacząć od wspinania się na bulderowni, czyli niewysokiej ściance wspinaczkowej pod którą mamy rozłożone materace. Nie potrzebujesz tam sprzętu ani osoby do asekuracji. Bulderownia dla osób początkujących to dobre rozwiązanie.
  • Odpowiedz