Aktywne Wpisy
Zielonka021124 +187
10 rzeczy, które chciałbym wiedzieć, zanim poszedłem na informatykę jako maturzysta:
1. 95% projektów to klepanie kodu dla zachodniego pana, nic innowacyjnego i nudzi się to po kilku latach. Rynek jest zdominowany przez różnej maści SH i kontraktownie, które to tylko napędzają. Utożsamianie polskiego IT z jakąś innowacyjnością to beka w c--j.
2. Relatywnie wysokie zarobki w Polsce to przede wszystkim efekt niskich zarobków innych (+ powszechnego B2B). W Europie Zachodniej IT to parobki
1. 95% projektów to klepanie kodu dla zachodniego pana, nic innowacyjnego i nudzi się to po kilku latach. Rynek jest zdominowany przez różnej maści SH i kontraktownie, które to tylko napędzają. Utożsamianie polskiego IT z jakąś innowacyjnością to beka w c--j.
2. Relatywnie wysokie zarobki w Polsce to przede wszystkim efekt niskich zarobków innych (+ powszechnego B2B). W Europie Zachodniej IT to parobki

źródło: 610d9a54e53d9926183d01e1_burnout
Pobierz
ponsulek +151
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
W sumie wpis kierowany do Panów, którzy pomogą rozwiązać mi zagadkę albo jakkolwiek rozjaśnią sytuację.
Rok po rozstaniu zaczęłam chodzić na randki i skrajności z jakimi się zderzyłam całkowicie mnie zaskoczył. Zacznijmy od tego, że byłam pięć lat w związku, więc trochę zapomniałam jak to na tych randkach jest. Umówiłam się na jedną, drugą i kolejną. Każda z inną osobą, bo nigdy nic z tego nie wychodziło. Przeważnie początek był fajny i rozmowy były płynne i przyjemne. Problemy zawsze zaczynały się w momencie, gdy wchodziliśmy na temat tego czym aktualnie się zajmujemy itp. zgodnie z prawdą mówiłam, że kończę studia magisterskie i pracuję w biurze, dodatkowo jeszcze mam kilka dochodowych czy też nie zajęć. I tutaj reakcje zazwyczaj była taka: "No super, super ale czy nie za bardzo gonisz za karierą?" lub "Nie będziesz miała dla mnie czasu hehehe", "Lepiej tam już kolejnych studiów nie rób, po co".
Ale kiedy wchodzi temat dziewczyn, które nie są zbyt chętne do pracy i wolą siedzieć w domu to wielkie oburzenie ze strony tych panów: '"Ja to nie rozumiem, utrzymaniem trzeba dzielić się na pół a nie baba myśli, że złapie się pierwszej lepszej pracy na pół etatu i spoko" lub "Kobiety nie mają ambicji".
Potem rzucali tekst typu "typowa polka", gdy była mowa o tym z iloma facetami wypada się przespać nie będąc w związku a z iloma nie (po tym jak stwierdzałam, że każdy ma swoje życie i niech robi co uważa za słuszne).
No to jak to w końcu jest? Ambitne czy nie? Niezależne czy nie? Osobiście nie uważam, że swoimi zachowaniem jakoś mocno popadam w którąkolwiek z tych skrajności. Mam plan na siebie, lubię pracować i lubię niezależność finansową. Ale tak samo miło mi, gdy to facet zapłaci lub otoczy mnie takim "płaszczem opiekuńczości".
Rozwiążcie mi zagadkę, bo wyląduje w wariatkowie albo zostanę starą panną.
#zwiazki #randki #p0lka #faceci #kobiety
@ziel_9: za dużą wagę przywiązujesz do small talku.
@ziel_9: skoro tak stawiasz sprawę, to poczekajmy. ¯\(ツ)/¯
@ziel_9: a jakie to ma znaczenie? Robisz to co uważasz, czy to, czego oczekują randomy?
Kobieta biznesu/karierowiczka dla mnie to abstrakcja ale to dlatego, że ja jestem z małego miasta i u mnie w domu i rodzinie kobiety raczej karier nie robiły. Ambitne studentki raczej właśnie były myślami gdzieś na górze jakiegoś korpo, miałem
@thorgoth: Dobre pytanie i kolejna zagadka do rozwiązania.
Stwierdzenie "a nie wkurzasz typa" jest
@ziel_9: rozmawiaj z tymi, których spotykasz. Chyba że przypisujesz ich cechy i sposób myślenia wszystkim facetom...