Wpis z mikrobloga

Hej Murki z #sieci #siecikomputerowe, znacie może jakiś niedrogi router który by miał chociaż jeden port LAN o prędkości 2.5Gb/s? Znalazłem jedynie banana pi do którego można dokupić wkładki. Jeszcze jakieś na amazonie "egzotyki".
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IksdeHeheh: 2.5GBps to niestety niezbyt powszechny standard, a wszystko powyżej gigabita kosztuje nieproporcjonalne pieniądze.
Jak nie boisz się odrobiny DIY to może komputerek n100 z ali z pfsense lub jakimś forkiem. Sporo ma 2 porty 2.5Gbps czyli masz wan i lan do którego przydał by się switch 2.5gbps.
  • Odpowiedz
Jako alternatywa dla n100 możesz wziąć amazon link i poleasingowy terminal jak t630 link. masz 2 gniazda 2.5gbps i jedno 1gbps. Plus x86 ma ten plus, że jak Cie pfsense ograniczy to możesz ogarnąć nftables na czystym pingwinie. Tak samo masz nieograniczony wręcz dostęp do VPN'ów. Oczywiście jest to srogie DIY i coś może też nie pyknąć.
  • Odpowiedz
@kpv15: problem jest taki, że nawet jeśli ta karta działa w trybie PCIe 2.0 to ma teoretyczną przepustowość koło 4Gbps, bo to tylko PCIe x1, a ten terminal ma zapewne wersje 1.0 czyli 2Gbps łączne na oba porty. Żeby uzyskać pełną przepustowość potrzeba 10Gbps, do tego ten mierny procek z t630 raczej sobie nawet z mieleniem 2Gbps nie poradzi. @IksdeHeheh też zawołam.
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh: Bana może i dostają, ale przynajmniej w przypadku orange, masa ludzi z powodzeniem korzysta z ONT i wkładek Leoxa. Może uda się coś wykombinować. A co do serwerka to wiadomo jakiś mikrotik albo pfsense był by wygodniejszy choć o ile tylko masz statyczne zewnętrzne ip to wszystko sobie przekierowaniem portów ogarniesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert no tak tylko on się akurat tym pochwalił, zrobił dość popularny film to nie wiadomo czy wykryli wkładkę czy po nazwisku znaleźli bo się nie kryje z personaliami.
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh Nie ma opcji podmiany ONT u takiego operatora jak Orange czy Netia i tyle. Dałeś się zrobić w trąbę i tyle. Netia sprzedaje tą usługę na 2.5Gbit porcie dzielonym przez wszystkich więc jak oni chcą to zagwarantować klientom to nie mam pojęcia.
  • Odpowiedz
@brokenik: ręki sobie uciać nie dam, ale są na 99% wkładki SFP+ które ciągną do 10Gbps w tym zastosowaniu. Właśnie wspomniany zbanowany kolega o tym chyba wspominał.
  • Odpowiedz