Wpis z mikrobloga

@JudzinStouner: A może tak wprowadźmy podwyżki dla nauczycieli, obniżmy podatki dla drobnych przedsiębiorców, zadbajmy o tanią komunikacje. I po kilku latach sytuacja w biednych rejonach Polski się poprawi.
  • Odpowiedz
@meltdown: jeśli różne obszary kraju mają zupełnie odmienne preferencje wyborcze to pomysł zwiekszenia niezależności na poziomie samorządowym nie jest takim głupim pomysłem. Są kraje, w których nastrój polityczny jest jednorodny, ew. wszelkie zmiany również następują względnie globalnie, u nas od ponad 30 lat mamy wyraźny podział na wschód i zachód kraju. Jeśli np. na Podkarpaciu mieszkańcy chcą realizować wizję polityczną PiSu, a w zachodniopomorskim od lat wygrywa Platforma to czemu
  • Odpowiedz
ja proponuję by Warszawkę wydzielić jako odrębne państwo i nadać wszystkim fajnopolakom paszport tego państwa.

Wtedy zapanuje pokój między Polakami a ludźmi, którzy mają kompleks wobec swojego pochodzenia i uważają się za 'Europejczyków'.

@KMDZ: Gość mieszka w Polsce i nie jest Europejczykiem. Pewnie ze wschodu ( ͡° ͜ Tłumaczenie cyrylicy w chacie GPT bardzo dobrze Ci wychodzi.
  • Odpowiedz
patrzcie jaki uśmiechnięty i życzliwy fajnoPoljak

@prismo: no nie, lepszy katol miłosierny, co wbije Ci widły w plecy ze smutną mordą xD
  • Odpowiedz
jeśli różne obszary kraju mają zupełnie odmienne preferencje wyborcze to pomysł zwiekszenia niezależności na poziomie samorządowym nie jest takim głupim pomysłem. Są kraje, w których nastrój polityczny jest jednorodny, ew. wszelkie zmiany również następują względnie globalnie, u nas od ponad 30 lat mamy wyraźny podział na wschód i zachód kraju. Jeśli np. na Podkarpaciu mieszkańcy chcą realizować wizję polityczną PiSu, a w zachodniopomorskim od lat wygrywa Platforma to czemu nie mieliby mieć
  • Odpowiedz
czyli demokracja jest dobra, gdy wszyscy głosują tak jak my chcemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@meltdown: demokracja jest najlepszym znanym systemem, im bardziej bezpośrednia tym lepsza. Dzięki federalizacji bylibyśmy bardziej demokratycznym krajem bo na różne tematy takie podmioty mogłyby sobie same robić wybory bezpośrednie i to częściej.

Jak dla mnie same plusy.
  • Odpowiedz
jeśli różne obszary kraju mają zupełnie odmienne preferencje wyborcze to pomysł zwiekszenia niezależności na poziomie samorządowym nie jest takim głupim pomysłem. Są kraje, w których nastrój polityczny jest jednorodny, ew. wszelkie zmiany również następują względnie globalnie, u nas od ponad 30 lat mamy wyraźny podział na wschód i zachód kraju. Jeśli np. na Podkarpaciu mieszkańcy chcą realizować wizję polityczną PiSu, a w zachodniopomorskim od lat wygrywa Platforma to czemu nie mieliby mieć
  • Odpowiedz
@invit: @Ordo_Publius rozumiem zaszłości historyczne, ale teraźniejszość to trochę inne realia. Choćby to, że współczesny koncept narodowości pojawił się w XIX w., człowiek mieszkający w średniowieczu czuł się przede wszystkim poddanym swojego księcia, Sarmatyzm był ideą szlachecką, a chłop pańszczyźniany nie czuł się Polakiem w taki sposób jak my dziś (dlatego pierwsze zrywy niepodległościowe to dopiero przełom XVIII/XIX w., bo wcześniej m.in. nie było aż takiego 'konceptu polskości'). Druga
  • Odpowiedz