Wpis z mikrobloga

Jak dodać obsługę karty sieciowej HP NC375T (NetXen 3031, obecnie Qlogic) do OpenWRT x86-64? Kompilację przeprowadziłem zgodnie z instrukcją z oficjalnej wiki OpenWRT, zaznaczyłem w kernel_menuconfig sterowniki Qlogic, pliki się skompilowały i wgrałem poprzez dd na docelowe urządzenie ale podczas bootowania pokazują się błędy na temat brakującego pliku nx3fwct.bin oraz failed card response 0x14.

#linux #programowanie #openwrt #router
PEPELeSfont - Jak dodać obsługę karty sieciowej HP NC375T (NetXen 3031, obecnie Qlogi...

źródło: 1000019853

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fervi: No właśnie raczej nie. Szukam skąd go wziąć ale znajduję tylko phanfw.bin, zupełnie jakby nx3fwct.bin nie istniał. Sciągam sterowniki do każdego możliwego produktu Qlogic/NetXen i nigdzie go nie ma, wszędzie jest tylko phanfw.bin. Myślałem, że ten .bin się skompiluje razem z kernelem a to jakiś oddzielny plik jak widać.
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: Masz szczęście, że dzisiaj czuję się miłosierny, a ten cały OpenWrt x86-64 stoi na kernelu Linuksa (innymi słowy, jest open source i każdy debil może sprawdzić, co się dzieje pod maską).

To jest kawałek pliku nextgennicinit.c, który próbuje załadować ten dodatkowy firmware. Jeśli nie ma tutaj żadnych szachów 5D, to ten kod probuje na ślepo załadować firmware. Jeśli to się nie powiedzie, to ładuje kolejny. Dlatego ten
groman43 - @PEPELeSfont: Masz szczęście, że dzisiaj czuję się miłosierny, a ten cały ...

źródło: Screenshot 2024-06-09 at 18.13.06

Pobierz
  • Odpowiedz