Wpis z mikrobloga

Cześć,
Mam kocioł gazowy Termet Ecocondens Gold Plus.
Kocioł sterowany jest dwustanowym sterownikiem https://lazienkionline.pl/bezprzewodowy-programowany-regulator-temperatury-tygodniowy-091flrf-v2-t9091flrfv2.html który umieszczony jest w najchłodniejszym pomieszczeniu.

Sterownik mamy ustawiony tak, żeby rozłączał kocioł po osiągnięciu 21.4 w najzimniejszym pomieszczeniu, kocioł załącza się z powrotem bodajże po tym, jak sterownik wykryje spadek poniżej 20.6.
To powoduje, że komfort cieplny w domu jest mocno średni - wyraźnie czuć chłód wtedy, gdy kocioł ma akurat przestój. Wolałbym, żeby kocioł chodził non stop, ale modulował sobie sam temperaturę CO.

Czy ktoś mógłby mi polecić, jaki sterownik powinienem kupić, zeby coś takiego osiągnąć? Czy ten kocioł w ogóle wspiera coś takiego?

#ogrzewaniegazowe #termet #gaz #ogrzewanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matteo_moravietzky: z opisu wynika, że tam jest wiele różnych programów temperatury z których możesz wybierać. Sprawdź który ma najniższa histerezę. Albo ustal własny harmonogram, żeby odpalał kocioł częściej niż robi to na programie przy którym masz za zimno.
Co do ciągłej pracy, to kiepski pomysł. I ze względu na koszty, i odnośnie temperatur. Weź pod uwagę, że temperatura wody jaka idzie na grzejniki jest dużo wyższa niż ta którą chcesz
  • Odpowiedz
@matteo_moravietzky: No to ja nie wiem jakie straty ciepła musisz mieć w domu, że zanim czujnik wyłapie spadek do 20,6 ty już odczuwasz zimno. Jeżeli tak jest, to najwyraźniej sam sterownik położony jest w złym miejscu, w którym spadek temperatury zachodzi zdecydowanie później niż w punktach wyziębionych, w których musi być znacznie mniej niż te 20,6. Przecież taki grzejnik ma na tyle niską bezwładność, że momentalnie po załączeniu grzania powinno
  • Odpowiedz
@Iskaryota To jest stary dom, słabo ocieplony, straty są zapewne duże.

Po prostu dużo lepszy komfort termiczny czuję, jak obniżę temperaturę na kotle tak, że nawet nie jest w stanie dogrzac domu do tych 21.4, ale grzejniki grzeją cały czas.
  • Odpowiedz
Większość sterowników pokojowych typu Salus tech działają 0/1 na histerezie temp. Krzywa ustawiana jest albo z poziomu kotła albo sterownika dedykowanego przez producenta który jest przeniesieniem panelu sterowania lub tylko czujnikiem temp wewnętrznej
  • Odpowiedz