Wpis z mikrobloga

Cześć, przymierzam się do kupienia castingu, bo rzucanie przynętami po 50-60g spinningiem to męczarnia. Możecie coś polecić od siebie? Osobiście zastanawiam się nad kilkoma multikami. Może ktoś użytkuje.
-Shimano SLX XT
-Savage gear sg6
-Abu Garcia spike
-Abu Garcia Revo5 X

Nie wiem też jaką długość wędziska wziąć i jaki model, będę łowił na jerk, wahadłówki, czasami większe gumy.

#wedkarstwo
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Damianooo_421: multik lepiej wziąć troszkę lepszy, nawet używany bo inaczej łatwo się zniechęcić. Poszukaj coś typu daiwa tatula, abu revo beast, shimano curado

jeśli chodzi o kij do takiego wszechstronnego łowienia to polecam coś w stylu westin w3 218cm 20-60g
ogarniesz tym i jerki i średnio-wieksze gumy. Typowo na gumy super łowi się castem 240-260cm ale wtedy bardzo trudno dynamicznie jerkować np sliderem
  • Odpowiedz
@Damianooo_421: przy doborze kija zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz - długość dolnika. Tu niestety ciężko pogodzić jerki i gumy. Do jerkowania im krótszy tym lepszy - rzuty i tak są dalekie a dolnik nie obija ci żeber przy podszarpywaniu. Do dużych gum dobre są kije z bardzo długim dolnikiem, pomaga to daleko rzucić słabo lotną ciężką przynętą, a przy prowadzeniu chowasz go pod pachę i odciążasz w ten sposób
  • Odpowiedz
@Damianooo_421: Ja mam casta z krótkim dolnikiem i potwierdzam, przy gumach po kilku godzinach jest tragedia. Da się przyzwyczaić, ale jest tragedia.

Multika to bym ci polecił 301 optimusa bo mam i jest spoko do ciężkiego łowienia. Ewentualnie nówkę chinola, ale dobrego bardzo piscifun alijoz 300.
  • Odpowiedz