Wpis z mikrobloga

244 + 1 = 245

Tytuł: Zapaść. Reportaże z mniejszych miast
Autor: Marek Szymaniak
Gatunek: reportaż
Ocena: ★★★★★★
ISBN: 9788381912525
Wydawnictwo: Czarne
Liczba stron: 256
Reportaże skupiają się na małych miastach, często 20 tyś mieszkańców lub mniej. Pojawiają się tutaj tematy dawnych zakładów które padły razem z PRL albo niedługo po. Pokazuje jakie miało to skutki dla tych miast. Jest też problem mieszkań i ekonomii w małych społecznościach. Dużo tutaj powtarzalnych historii, emigracji do większych miast czy zagranicę. Pojawią się też powroty po braku aklimatyzacji w tych większych miastach. Taki smutny obraz braku perspektyw w wielu częściach kraju. Częsty widok braku pracy albo pracy po znajomości co wiąże się z brakiem przeciwstawiania się pracodawcy. Spodziewałem się głębszego wejścia w temat a jest raczej podjęty wybór tematów na jakie akurat autor trafił. Lepiej by książce zrobiło skupienie się na 3-4 miastach z różnych części kraju i dogłębna analiza co się stało. Tutaj jest są głównie relacje napotkanych osób w tych miastach.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #reportazbookmeter
leuler - 244 + 1 = 245

Tytuł: Zapaść. Reportaże z mniejszych miast
Autor: Marek Szym...

źródło: 906025-352x500

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@leuler: Właśnie to mnie nurtuje w tego typu reportażach, esejach, analizach itd. Jest tylko Polska - cały kraj jako wspólny mianownik, a później już w tej "zupie" mamy tylko jakieś miasta, dla których jedynym kryterium wyboru jest to że są małe i tyle. Żadnej refleksji na temat rożnych innych różnic, podziałów, wpływów itd. zupełnie jakby to nie istniało. Dlatego mam wrażanie, że autorowie takich tekstów nie zauważają, że sami są
  • Odpowiedz