Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +67
Nie mam juz pojęcia co robić... pisałem ostatnio o kłótniach z różowym (głównym motywem była adopcja psa, którego nie chce) i za waszymi poradami dałem ultimatum, albo ja albo pies... Nigdy nie widziałem jej takiej rozjuszonej, krzyki płacz wręcz histeria, próbowałem ja uspokoić ale nie dało rady, jak zaczęła się juz na mnie rzucać z rękoma to próbowałem ja przytrzymać za ręce, ale się wyrwała i w końcu rzuciła mnie
WielkiNos +69
Dobra wiadomość. Kuchnia Polska zajęła 11 miejsce w światowym rankingu najlepszych kuchni świata.
#kuchnia #jedzenie #swiat #ciekawostki #konkurs
#kuchnia #jedzenie #swiat #ciekawostki #konkurs
Tytuł:
Zapaść. Reportaże z mniejszych miast
Autor:
Marek Szymaniak
Gatunek:
reportaż
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆
ISBN:
9788381912525
Wydawnictwo:
Czarne
Liczba stron:
256
Reportaże skupiają się na małych miastach, często 20 tyś mieszkańców lub mniej. Pojawiają się tutaj tematy dawnych zakładów które padły razem z PRL albo niedługo po. Pokazuje jakie miało to skutki dla tych miast. Jest też problem mieszkań i ekonomii w małych społecznościach. Dużo tutaj powtarzalnych historii, emigracji do większych miast czy zagranicę. Pojawią się też powroty po braku aklimatyzacji w tych większych miastach. Taki smutny obraz braku perspektyw w wielu częściach kraju. Częsty widok braku pracy albo pracy po znajomości co wiąże się z brakiem przeciwstawiania się pracodawcy. Spodziewałem się głębszego wejścia w temat a jest raczej podjęty wybór tematów na jakie akurat autor trafił. Lepiej by książce zrobiło skupienie się na 3-4 miastach z różnych części kraju i dogłębna analiza co się stało. Tutaj jest są głównie relacje napotkanych osób w tych miastach.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #reportazbookmeter