Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #gielda

Widzę, że nasz ulubiony Kudy Rutas z HREIT znowu się zaczyna brać za prognozowanie stóp procentowych(pamiętamy jak mu to poszło ostatnio). To mały wpis z cyklu "Don't believe his lies".

Dzisiaj ECB będzie cieło, ale popatrzcie sobie na wykres rentowności niemieckich 2-latek. Rynek zwykle wyprzedza decyzje. To by zupełnie inaczej wyglądało jakby rynek oczekiwał SZYBKIEGO i GŁĘBOKIEGO cyklu obniżek. Zresztą Isabel Schnabel z ECB dokładnie to ostatnio zasegurowała, tniemy raz, a później nic się nie zmienia, dalej data dependency i następne cięcie może być za miesiąc, a może być za pół roku. W Polsce dołóżcie argument, że NBP to jest ciągle Ministerstwo Polityki Monetarnej PiS i NA PEWNO nie będą specjalnie pomagać rządowi.(To jest najmocniejsza b--ń PiS w tym momencie i dlatego są te całe cyrki z Trybunałem Stanu)

Generalnie sytuacja wygląda tak, że prawdopodobnie na całym świecie R*(stopa procentowa, dla której gospodarka jest w równowadze w długim okresie) poszła do góry, inflacja nie jest w celu i są obawy, że może się zakotwiczyć ponad celem, a nawet zacząć odbijać. W takich warunkach jeśli nie pojawi się recesja to nie oczekujcie, że szybko zobaczymy stopy 0-2%(szczególnie w Polsce, no chyba, że znowu PiS dojdzie do władzy i zaczniemy jeb``ie klasy średniej na całego od nowa). A jak się pojawi recesja i stopy pójdą w dół mocno to ciągle argumenty naszego kolegi analityka są inwalidą bo w recesji zwykle jest problem taki, że pomimo, że stopy są niskie to po pierwsze mało kto chce brać kredyt, a po drugie banki podkręcają bezpieczniki i nie chcą dawać nawet tym co chcą brać.
kdgc - #nieruchomosci #gielda

Widzę, że nasz ulubiony Kudy Rutas z HREIT znowu się z...

źródło: s (15)

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kdgc:
argumenty naszego kolegi analityka są inwalidą
nie oczekujcie, że szybko zobaczymy stopy 0-2%(szczególnie w Polsce,

1. Tłumacz google
2. Nikt tego nie oczekuje. Analizy przypadkowego Antka Muzykanta nikogo nie interesują
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 4
@zaq22: Nikt rozsądny tego nie oczekuje, ale z tym NIKT tego nie oczekuje to cię poniosło i to grubo. Poczytaj sobie grupy kredytowe np. na Facebooku. Plus cała strategia naganiania na nieruchomości zaczyna się przestawiać na te tory, czytaj: "nawet jak nie będzie dopłat do kredytów to i tak w przyszłym roku stopy na 2% i cały nawis popytowy rozpierdzieli rynek". Także cieszę sie, żę sobie zdajesz z tego sprawę,
  • Odpowiedz
nawet jak nie będzie dopłat do kredytów to i tak w przyszłym roku stopy na 2% i cały nawis popytowy rozpierdzieli rynek

@kdgc: czemu stopy w przyszłym roku miałybybyć 2%? obecnie mamy 5.75% utrzymujemy się co prawda w celu inflacyjnym, ale od lipca będzie odmrożenie cen energii i znowu trochę skoczy. spodziewałbym się że raczej nie będą obniżać
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 3
@jaras2: Ja to wiem, powiedz to naganiaczom na rynku nieruchomości. Post napisałem bo widzę(głównie na X), że zaczyna startować nowa narracja. "Kupujcie szybko teraz, bo nawet jak nie będzie dopłat to zaraz obniżą MOCNO stopy bo inflacja w celu, słabe PMI, hamujące inwestycje itp" i skumulowany popyt spowoduje skokowy wzrost cen. Czemu twierdzą, że to się stanie to ja niestety nie wiem, musisz ich pytać, ale oni Ci nie odpowiedzą
  • Odpowiedz
@kdgc: co nie zmienia faktu że jak masz kupić, masz kasę i wmiare wybrane co chcesz kupić to kupuj, jak będzie korekta to o pare%, czyli tyle co wydasz na wynajem do czasu korekty
  • Odpowiedz