Wpis z mikrobloga

Latam dronem w strefie bez ograniczeń. Zgłaszam loty w aplikacji DroneTower - mam status: Aktywny.
W strefie z ograniczeniami widziałem zgłoszone loty, raz ze statusem zaakceptowany, a raz z odrzucony.

I tu pytanie do bardziej doświadczonych. Czy status zaakceptowany bądź odrzucony pojawia się jeśli dodamy plan misji? Czy może jak zgłoszę lot to on z automatu w strefie ograniczonej zostanie odrzucony?

Druga kwestia. W niektórych strefach wymagana jest zgoda - jeśli wymagana jest zgoda np PAŻP lub zarządcy (bez planowania misji, zgód na papierze) to telefoniczna akceptacja jest rozumiem wystarczająca i można wtedy bez problemu latać? Mam tu głównie na myśli kwestię, że ciężko udowodnić, że się dostało zgodę.. chyba jedynie przez dokopanie się do zapisów rozmów telefonicznych PAŻP :)
z góry dzięki za pomoc!

#drony #drone #dronetower #dji #pazp
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n_n_m_e: Zakładam, że jeśli zadajesz takie pytania to masz A1/A3. Bez uprawnień w kategorii szczególnej możesz mieć problem z lotami o wyższym ryzyku (np. przy kopalni czy lotnisku).
Tam gdzie wymagana jest zgoda pażp musisz zgłosić plan lotu w pansa utm. Opis kiedy trzeba to robić masz w drone tower. W zgłoszonym dniu pojawi się w apce obok przycisku check in, żeby polecieć musisz ją aktywować i czekać na zgodę
  • Odpowiedz
@LoopyMajestic: brzmi jak Park Narodowy. Tam na ogół jest zakaz lotów dronami i w 100% to popieram. Miałem okazję latać w parku narodowym (latam zawodowo) - w jednym luźna guma, latajcie. W drugim też chcieliśmy, ale PN zażyczył sobie mapki z lokalizacją każdego miejsca startu + dodatkowego lokalizatora do drona + pewnie mielibyśmy strażnika parku do pilnowania. Uznaliśmy że materiał z ziemi starczy ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz
@rosomak94: Ja nawet nie chcialem na terenie parku, tylko obok. Teren parku to juz nie jest ale na mapie zaznaczony wiec chcialem byc uczciwy.
Tez nie jestem fanem latania tam bez ograniczen, jednak jakos ogarnac to mozna. To nie jest trudne do wprowadzenia.
Najlepiej w takich miejscach bylaby jakas mala oplata (20zl?) idaca na rzecz parku.
  • Odpowiedz
@n_n_m_e: jeśli chodzi o (nie)akceptowanie checkinu to nigdy mi nie odrzucili. Podejrzewam, że tak się dzieje jak ktoś zrobi checkin bez misji albo na wysokość na jaką nie można. Za to zdarzyło mi się, że zmienili czas zakończenia lotu, albo przez godzinę nie dostałem akcepta.
  • Odpowiedz