Wpis z mikrobloga

Doprawdy fascynuje mnie taki układ autostrady i drogi krajowej. Przez to nie da się z Wrocławia dojechać do Pragi ciągiem dróg bezkolizyjnych (pomijając czeskie opóźnienia w budowie). To się aż prosi o prosi o łącznik miedzy Jaworem a węzłem Budziszów. Albo żeby S3 omijała Legnicę od wschodu a nie zachodu (tym bardziej, że Jawor omija właśnie od zachodu. Na łącznik przez Świdnicę przyjdzie nam czekać jeszcze długie lata.
#drogi #autostradypolska #gddkia #wroclaw #praga #polskiedrogi
Kolsky - Doprawdy fascynuje mnie taki układ autostrady i drogi krajowej. Przez to nie...

źródło: Zrzut ekranu 2024-06-01 174111

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kolsky: jest mnóstwo zmiennych. Za PRLu mogłabyć zaplanowana elektrownia atomowa na 2230 rok, a to blokowało budowę drogi ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
W przygotowaniu jest przedłużenie drogi S5 do Bolkowa

@Wozyack: Przeczytałeś mój post w ogóle? Przecież pisałem o tym na końcu. Poza tym po co dublować drogę jak można było skrócić nawet przebieg S3 i zaoszczędzić podwójnie na budowie.
  • Odpowiedz
@Kolsky: Jedyne co przychodzi mi do głowy to pole archeologiczne Bitwy pod Legnickim Polem z 1241 po wschodniej stronie które blokuje budowy w rejonie. Konieczność obsługi KGHM który jest po zachodniej stronie.

Ale też jest to moim zdaniem jeden z większych potworków infrastrukturalnych w Polsce. Porównywalne z absurdalnym prasowaniem S51 pod Olsztynem które patologizuje na wieki dojazd z Gdańska. No i planowany trójkąt dróg S61 i S8 który nie umożliwia
  • Odpowiedz
Przeczytałeś mój post w ogóle?

@Kolsky: Przeczytałem i sprostowałem, że to nie tyle zwykły łącznik, ile przedłużenie S5. Dodam, że wynikłe przez decyzję o poprowadzeniu rozbudowanej A4 po obecnym śladzie.
  • Odpowiedz
Dodam, że wynikłe przez decyzję o poprowadzeniu rozbudowanej A4 po obecnym śladzie.

@Wozyack: bez względu na wybór wariantu A4 (obecnie dalej się zastanawiają czy jednak poprzedni rząd nie przesadził) przebieg S5 wyglądałby mniej więcej tak samo
  • Odpowiedz