Wpis z mikrobloga

1. Czy bez certyfikatu wystawionego podczas zakupu pierścionka (złoty z jednym diamentem) będę mógł zrobić u złotnika jego powiększenie?
2. Jakiego złotnika polecacie w #wroclaw do takiej operacji?

Przy okazji geneza problemu ku przestrodze: pierścionek kupiony był 6 lat temu w salonie Apart w Zielonej Górze. Po oświadczynach był jeszcze przekazany do nich do korekty. Od tamtego czasu miałem parę przeprowadzek i nie odnalazłem certyfikatu ani dowodu zakupu, ale pani z Apartu powiedziała, że jeśli zakup jest na karcie klubowej to nie będzie problemu.
Po czym się okazało, że nie mają informacji na temat tego pierścionka, ponieważ w trakcie korekty był "zdjęty z systemu" i pracownicy "nie dodali go ponownie" i nie mogą go przyjąć ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#pierscionek #jubiler #apart #zlotnik #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bober234: jak robiłem reasearch to trafiłem na informację na jednej z stron, że w celu dokonania korekty pierścionka z brylantem trzeba mieć też certyfikat i się zacząłem zastanawiać, czy to jest jakiś pojedynczy przypadek, czy jednak coś oczywistego dla każdego kto idzie do złotnika z takim pierścionkiem :(
  • Odpowiedz
@JankesGhost to tylko powiększenie pierścionka, nie tykasz brylantu. Polecam złotnika jak się idzie od opery w stronę rynku - mały zakład prowadzony przez starsze małżeństwo
  • Odpowiedz
@JankesGhost Każdy złotnik ci to zrobi. Rozcina pierścionek, rozszerza na przymierze i uzupełnia brakujący materiał. Powiększałem kiedyś pierścionek zaręczynowy z białego złota w dość skomplikowanym kształcie bo dwa przecinające się pod lekkim kątem okręgi i miałem ogarnięte na następny dzień. Kolor minimalnie odbiegał bo białe złoto białemu zlotu nierówne (różne składy stopu) ale różowa była zadowolona.
  • Odpowiedz