Wpis z mikrobloga

#chleb #chlebdomowy #zakwas #jedzenie
Ma ktoś może sposób, by chleb pszenno żytni na zakwasie żytnim nieco mniej nieregularnie pękał? Mimo próby zrobienia dużej ilości nacięć i tak pękł u góry przez długość całą ( ͡º ͜ʖ͡º) Przy robieniu nacięcia wzdłuż, też sam sobie pęka u góry gdzie chce.
Zmienić sposób układania ciasta, by napięcie było mniejsze, czy może inna porada? Wszelkie porady mile widziane.
BorysFiko - #chleb #chlebdomowy #zakwas #jedzenie
Ma ktoś może sposób, by chleb pszen...

źródło: 2

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
ze, czy może inna porada? Wszelkie porady mile widziane.


@BorysFiko: Ja chleb robię w foremkach, nic nie pęka, skoro robisz na zakwasie nie dajesz nic drożdży? może ma za dużo, a może za mało pozwalasz ciastu wyrosnąć, przez co w piekarniku rośnie za dużo?
Słyszałem, że można smarować wodą albo jajkiem górę ale nie miałem takich problemów za wiele razy więc nie wiem czy działa no i nawet jeśli to chyba
  • Odpowiedz
  • 0
@voldi: Sam zakwas, bez dodatku sklepowych drożdży itd.
Godzina odpoczynku dla ciasta przed dodaniem zakwasu, potem co 15 min 4 razy rozciąganie, potem 2 razy po 30 min i odpoczynek 1h. Potem do formy na 2-2,5h. Łącznie z zakwasem ciasto jest 4-4,5h.
Zakwasu na chleb gotowy o wadze 850-900 jest 140g.
Robię w szklanym garnku i rozgrzewam go do 230c. 20 minut z przykryciem i 20 bez piecze się.

no i
  • Odpowiedz
  • 0
@wykopowy_brukselek: Można poprosić o rozwinięcie odrobinę o co chodzi z zwrotem "niedoładowany"? Zakwasu było 140g na 850g gotowego chleba. Szukałem w google ale nic nie widzę pod frazą niedoładowany chleb.
  • Odpowiedz
  • 0
Niedogarowany


@wykopowy_brukselek: Dziękuję, spróbuję następnym razem wydłużyć czas w foremce. Dodam wydłużenie o 1h dodatkowo, a kolejnym razem 2h. Na noc jeszcze nigdy nie zostawiałem, spróbuję po 2 próbach wydłużenia czasu odpoczynku dla ciasta na noc zostawić na próbę. Zawsze robiłem od razu, bez schładzania.
Tylko szklany gar niestety mam.
  • Odpowiedz
  • 0
@wykopowy_brukselek: Tak, w foremce metalowej leży na ścierce posypanej mąką. I przed samym włożeniem przekładam z foremki metalowej na papier i szybko rzucam do szkła rozgrzanego i zamykam garnek oraz piec. Wolę bez keksówki, bo skórka nieco inaczej przypieka się. Keksówkę traktuję jako alternatywę dla koszyka do wypieku chleba.
  • Odpowiedz
@BorysFiko: Tzn ja socjalistą nie jestem, nie traktuj mnie tam, po prostu lubię sobie upiec własne mięsko na kanapkę czy własny chleb zrobić, ale się nie znam, możliwe też, że dajesz za dużą temperaturę, sprawdź ile dajesz i czy piekarnik czy cokolwiek w czym chleb pieczesz mierzy ją dobrze.
Jeśli ciasto jest dobrze wyrośnięte przed pieczeniem + ma dobrą temperaturę + smarownie co jakiś czas pędzelkiem z wodą/jajkiem(to raczej recepta na
  • Odpowiedz