Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki z pod tagów #sdr, #krotkofalarstwo. Znalazłem kiedyś rozwiązanie które pozwalało na komunikację z pominięciem BTSów operatorów sieci komórkowych. Polegało ono na telefonie działającym na odpowiednich częstotliwościach i urządzeniach pełniących rolę prywatnych BTSów. Ktoś kojarzy jak się to rozwiązanie nazywa?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43:

Skoro qualcomm o tym napisał, to pewnie jego chipy to obsługują. Taka funkcjonalność na pewno nie jest na rękę operatorom. Oczywiście TDD się do tego nadaje, nie znalazłem jeszcze żadnego UE który to wspiera
  • Odpowiedz
@wiecejszatana: Eh, do bardzo, bardzo długa historia ( ͡º ͜ʖ͡º)

Sidelink jest praktycznie wykorzystywany w tylko jednym przypadku - jako podstawa dla komórkowego V2X (jest jeszcze jedno, konkurencyjne V2X oparte na Wi-Fi). Problem polega na tym, że nikt nie chcę V2X ( ͡º ͜ʖ͡º) A UEki produkuje tylko jedna firma na świecie, izrealski Autotalks. Dobrych kilka miesięcy temu QC postanowił
  • Odpowiedz
@arturs:

Można sobie zrobić niezależny komunikator, można zbierać dane z czujników, monitorować pole, ule, alarm, stan akumulatora w samochodzie, .... licencjonowani radioamatorzy używają do APRS via LORA
Nadaje się do monitorowania stanu propagacji na VHF i ewentualnie wyżej
  • Odpowiedz