Wpis z mikrobloga

Mirki,
Wiem, że pytam o radę w internecie, ale może zechcielibyście podzielić się opinią.
Stoję przed wyborem miedzy dwoma mieszkaniami. Jedno od Archicomu na ulicy Bilzanowickiej – księże wielkie, drugie od Develi na ulicy Ślężnej.
Oba mają około 84 m2, układy mniej więcej mi pasują.
Na Bilzanowickiej mieszkanie parterowe z 100m2 ogrodkiem, Widok z okna na ogródki działkowe, 2 miejsca parkingowe – jedno podwójne w hali garażowej, drugie pojedyncze naziemne, 2 komórki lokatorskie 4 i 5 M2. Mieszkanie 10 minut pieszo do pętli tramwajowej na Księżu Małym.
Na Ślężnej mieszkanie narożne na 2 piętrze z balkonem 8m2, widok z balkonu na ścianę budynku w którym jest biedronka, z okien w sypialniach i salonu na ulicę Ślężną. Dwa niezależne miejsca parkingowe, a przy nich boksy jako komórki lokatorskie jeden 4 drugi 5 M2.
Generalnie jestem świadomy wad i zalet w obu przypadkach ale chyba potrzebuje jeszcze dyskusji z zewnątrz, o ile ktokolwiek ma ochotę się wypowiedzieć to z pewnością odwdzięczę się plusikiem

#wroclaw #nieruchomosci
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kotvi: Mieszkam na Księżu od urodzenia, generalnie teren tam jest fajny, jest gdzie wyjść z psem czy pobiegać. Jednak zastanowiłbym się nad parterem gdyż jest to teren zagrożony jeśli chodzi o powodzie i mocno podmokły. Dodatkowo opinie o istniejącym etapie bardzo kiepskie. A i jeszcze strzelnica obok. Co do ślężnej no to dużo lepsza komunikacja, więcej knajp ale znów mniej terenów rekreacyjnych - zależy czego szukasz.
  • Odpowiedz
@kotvi: Z biedronką zwróć uwagę czy nie będzie ci przeszkadzać czasem jakiś hałas przy załadunku/rozładunku towaru/wywożeniu śmieci. Znajomi kiedyś wynajmowali mieszkanie z widokiem na zaplecze sklepu i trochę ich to męczyło
  • Odpowiedz
  • 4
@kotvi Wady Blizanowickiej:
1. Zadupie, wszędzie daleko. Pętla 10 minut, to może być tak naprawdę 15, jeśli piszesz to z opisu dewelopera.
2. Zadupie to nie tylko komunikacja, ale też infrastruktura.
3. Często ludzie mówią "ja nie bywam w centrum", a po wyprowadzeniu się na zadupie całkowicie się od niego odcinają. Wyjscie z domu że znajomymi nagle staje się wyzwaniem nie do pokonania. Izolacja.
4. Ogródek na parterze - jeśli budynek ma więcej niż 2-3 kondygnacje to jest tragedia. Syf, zero prywatnosci.
  • Odpowiedz
  • 0
@adamwroc95: w między czasie zmienił się właściciel archicomu i kierownik budowy, podobno ma być lepiej¯\(ツ)/¯
boli mnie tam pustynia handlowo usługowa, korki na opolskiej, słaba infrastruktura do koła. Do 2030 niby ma być przebudowa Opolskiej ale wtedy to chyba tylko helikopterem będzie można się wydostać.

@adamwroc95 no niestety, ale spadki nawet 10% przy obecnej sile nabywczej pieniądza to nie fortuna...

@Maxior99 do
  • Odpowiedz
  • 3
@kotvi Grillowanie na ogródku pod blokiem, to jak grillowanie na balkonie. Jak chcesz mieć taką wolność, to minimum szereg. I szczerze to dla mnie albo mieszkanie w miarę w centrum albo całkiem poza, ale już właśnie szereg/bliźniak/dom.
  • Odpowiedz
  • 0
@Iudex: gazowy nie jest taki straszny, tu gdzie mieszkam sąsiedzi na parterze taki mają i prędzej czuje jak ktoś obok popcorn smaży niż coś przeszkadzającego z tego grillowania...
  • Odpowiedz
@kotvi: za moich czasow Ksieze Male, juz nie wspomjnajac o Wielkich to bylo zadupie nad zadupiami. Wiem, ze troche sie pozmienialo, ale nie zmienia to faktu, ze lokalizacja slaba na maksa. Brak sensownych dojazdow do centrum, Opolska, przez ktora przejezdzaja miliony dostawczakow i innych busow, bo to jednak rejony przemyslowe. Nie wiem jak obecnie wyglada sytuacja z cyganeria, ale majac mieszkanie na parterze bralbym to pod uwage.

Sleza znacznie lepsza
  • Odpowiedz
@kotvi: to już nie lepiej szeregówkę sobie kupić albo gdzieś w centrum- przykładowo atal city Square ?
Przecież te ceny są mega drogie jak na
Mam 3 mieszkania we Wrocławiu(tarnogaj, klecina, Śródmieście) I w tych lokalizacjach można lepsze cenowo 4pokojowe okazję znaleźć
Jeżeli nie będzie bk0% to też deweloperzy będą robić promki więc warto poczekać
  • Odpowiedz
@Boroova: cyganerii to już dawno na Brochowie nie ma a co dopiero mówić o Księżu. Jeśli ktoś sobie ceni dużo terenów zielonych niż betonozę to na pewno będzie się tu lepiej czuł. Generalnie ja jestem w trakcie zmiany mieszkania na większe i właśnie kupiłem mieszkanie na parterze na Brochowie z 170m ogródkiem.

Atal City Square - spoko prawie w centrum ale gdzie pójdziesz na spacer?
  • Odpowiedz
  • 0
@Boroova: czasy się zmieniają i do wszystkiego można się przyzwyczaić ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak wprowadzałem się na pracze to myślałem że jest tutaj koniec świata, a okazało się że jest tutaj wszystko czego potrzebuje... tylko wtedy stać mnie było tylko na najmniejsze metraże
@Maxior99 no obecnie ceny są okrutnie wysokie, ale nawet 10% obniżki nie zmieni tego jakoś dramatycznie przy obecnej ilości pieniędzy na
  • Odpowiedz
na ten moment mam rezerwacje słowne, wzory umów deweloperskich o prospekty informacyjne. Żadnych klauzul abuzywnych się nie doczytałem, ani zapisów które byłyby "szokujące", przynajmniej w porównaniu do mojej pierwszej umowy deweloperskiej z 2019 roku

@kotvi: Archicom to jeden z paru deweloperów, którzy uważają że wystarczy wspomnieć o normie "norma PN-ISO 9836:2015-12" i nie trzeba pisać bezpośrednio w tekście czy liczy się przestrzeń pod ścianami działowymi, czy nie.

A jak ktoś
  • Odpowiedz
@kotvi stałem przed podobnym dylematem i właśnie ze względu na małe dzieciaki, wpakowałem się w city square, bo centrum, wszędzie blisko i wygodnie. Jak pisał @Iudex - unikałbym ogródków, to ma sens dopiero od szeregu, w budynku kilkukondygnacyjnym to raczej utrapienie.
  • Odpowiedz
boli mnie tam pustynia handlowo usługowa, korki na opolskiej, słaba infrastruktura do koła. Do 2030 niby ma być przebudowa Opolskiej ale wtedy to chyba tylko helikopterem będzie można się wydostać.

@kotvi: to wszystko prawda z wyjątkiem przebudowy, bo o niej mówi sie od lat '90 a z ostatnio opublikowanego przez miasto raportu wynika że nie ma sensu ekonomicznego robienia tego projektu. Dziwne, że temat nagle odgrzali, ale pewnie jest to
  • Odpowiedz
Widok z okna na ogródki działkowe

@kotvi: Latem z ogródków działkowych niosą się cotygodniowe imprezy zjeżdżających tam nastolatków. Nie polecam.

Do tego parter. Z ogródka będziesz zbierał kiepy tych z góry, a ludzie będą zaglądać ci do mieszkania z ulicy.
  • Odpowiedz
A mozna wiedziec czy jestes bogacz czy co, 14k z metra placic to wg mnie uraga godnosci czlowieka, za zwykle mieszkanie w bloku. Myslisz ze nadal bedzie roslo? Kiedys te okolie ot bylo 8k z metra i ludzie nie mowili ze cena przystepna. 84m2 dla 4 osob tez d--y nie urywa... garaze to miejsca we wspolnej hali? Nigdy bym za ta cene nie kupil ale z drugiej strony gdzies trzeba zyc. No
  • Odpowiedz
@marsjanin2012: to było kiedyś. Jak chcesz czekać na spadki to czekajmy dalej. Człowiek chce gdzieś mieszkać.

Znajdź mi te ładne gotowe i zrobione. Połowa jest tak fatalnie urządzona że czeka cię kompletny remont.

@kotvi prawie się zgodze z tym co napisał @Iudex i @Wychwalany Pamiętaj że kolega @Iudex mieszka w centrum i dla niego to faktycznie jest zadupie. Natomiast jak nie musisz jeździć co 2 dni
  • Odpowiedz