Aktywne Wpisy

Tak się patrzy na mnie moja wątroba kiedy otwieram szóstego harnasia
#heheszki #humorobrazkowy #alkoholizm
#heheszki #humorobrazkowy #alkoholizm
źródło: temp_file2019701003094698912
Pobierz
PorzeczkowySok +93
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file2019701003094698912
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
TLDR: Czy zakopany pod ziemią przewód H05RR-F / OW 3x1,5 - zakładając że przez dłuższy czas jest w mokrym błocie - może powodować wyrzucanie różnicówki z powodu namoknięcia izolacji?
Pełny opis: Pytanie do osób z doświadczeniem - w sobotę zaczęło wyrzucać mi różnicówkę. Znalazłem problemtyczny obwód - zasilanie od bramy - i zacząłem niuchać. Po wypięciu transformatora i pozostawieniu kabla na luźno było ok, więc szybka konkluzja - transformator. Transofrmator wymontowałem, zmierzyłem rezystancję na uzwojeniu pierwotnym - coś koło 20 Ohm, wydaje się być ok. Podłączyłem na krótko, napięcie na uzwojeniu wtórnym 20V, też w normie. Na następny dzień poskładałem to z powrotem do kupy, podłączyłem - działa. Po kilku godzinach pracy znowu zaczęło wyrzucać różnicówkę. Wymieniłem więc transformator i przez dobę nie było żadnych problemów. Po około dobie powtórka z rozrywki, wyrzuca różnicówkę. Tym razem już wszystko jednoznacznie wskazuje na kabel, ponieważ nawet pod odpięciu odbiornika i z kablami w powietrzu ją wyrzuca. Przepiąłem źródło na inny obwód, z inną różnicówką - to samo. Odkopałem kawałek kabla od strony bramy i wygląda na to, że przez uszkodzony na powierzchni peszel dostawała się woda, która pod ziemią gdzie peszel się kończy zrobiła błotko. Kabel w tym błotku musi być przez dłuższy czas.
Przewód siedzi pod ziemią już ponad 5 lat, nigdy nie było z tym problemów. Zanim zacznę przekopywać cholerne 40 metrów ziemi i rozbierać kostkę tracąc przy tym wszelkie pokłady cierpliwości chciałem podpytać o wasze doświadczenia z takimi przypadkami. Możliwe, że to błoto? Czy raczej nastawiać się na jakieś mechaniczne uszkodzenie np. przez gryzonie? Z poziomu powierzchni na pewno nie mógł zostać uszkodzony, znam ścieżkę którą idzie i na 100% nie było nic wbijane.
#elektryka #pytaniedoeksperta #elektrotechnika #elektrykapradnietyka
@majk_emigrant: to jest kabel do kładzenia w ziemi.
https://allegro.pl/oferta/rura-karbowana-peszel-arot-450n-32mm-32-25-1mb-15408010754
na przyszłość jak by walnął nawet to przeciągniesz tym arotem nowy i po kłopocie.
@MistrzKowalski @Mhrok dziękuję za rady. Dokładnie o to miałem pytać w następnym kroku - w czym warto byłoby kłaść nowy kabel.
Póki co zrobiłem sobie bypass z kabla ogrodowego, a jutro zaczynam kopanie :(
Obwód za transformatorem nie powinien wyzwalać różnicówki przed, bez względu na upływ prądu. Druga sprawa - gdyby obwód za transformatorem był odizolowany od ziemii to nawet marny stan izolacji nie powodowałby zauważalnych skutków.
Innymi słowy - nic
Spec zakopał przewód na głebokości 10-30cm w zależności od tego jak podatny na kopanie był grunt. Więc ja po 3 godzinach kopania porzuciłem już szpadel. Zamówiłem arota i yky, załatwię minikoparkę i zrobię to po prostu tak jak powinno być zrobione
Ziemia przewodzi prąd, ale go nie wsiąka :) Przez uszkodzoną izolację kabla uciekał prąd, bo miał gdzie, tzn. już jeden koniec obwodu był z nią połączony. To standardowa procedura, linia zasilająca kilka budynków jest z nią łączona przy każdej możliwej okazji, począwszy od stacji transformatorowej.
No ale skoro twój obwód jest zasilany przez transformator, to można by go od tej
Aktualnie wyrzuca je podłączenie jakiegokolwiek obciążenia na końcu nowego kabla. Automatykę bramy możemy pominąć z dwóch powodów:
1. Bo na kablu ogrodowym wpiętym do gniazdka ona śmiga.
2. Załączyłem napięcie, wszystkie trzy żyły w powietrzu, przykładam kabelki do
@DzikiBomber: działały tak podłączone od 7 lat. Uszkodzenie oczywiście może się zdarzyć, ale trudno wtedy wyjaśnić dlaczego akurat ten jeden kabel wychodzący na zewnątrz je wyzwala, a nic innego nie.
@DzikiBomber: dość nieprawdopodobny scenariusz. W miejscach widocznych izolacja jest cała, praktycznie rzecz biorąc nie miałem gdzie jej uszkodzić.
I teraz tak
- zabezpieczenia nadprądowe zawsze są na prawo od różnicówki która je obejmuje
- drugi rządek rozpoczyna się różnicówką po lewej i dalej w prawo są obwody wszystkich gniazdek w domu
- trzeci rząd to są dalej gniazdka aż do różnicówki w środku która odpowiada za gniazdka "umywalkowe"
źródło: 20240607_213807
Pobierz