Wpis z mikrobloga

Czołem elektromirki,

TLDR: Czy zakopany pod ziemią przewód H05RR-F / OW 3x1,5 - zakładając że przez dłuższy czas jest w mokrym błocie - może powodować wyrzucanie różnicówki z powodu namoknięcia izolacji?

Pełny opis: Pytanie do osób z doświadczeniem - w sobotę zaczęło wyrzucać mi różnicówkę. Znalazłem problemtyczny obwód - zasilanie od bramy - i zacząłem niuchać. Po wypięciu transformatora i pozostawieniu kabla na luźno było ok, więc szybka konkluzja - transformator. Transofrmator wymontowałem, zmierzyłem rezystancję na uzwojeniu pierwotnym - coś koło 20 Ohm, wydaje się być ok. Podłączyłem na krótko, napięcie na uzwojeniu wtórnym 20V, też w normie. Na następny dzień poskładałem to z powrotem do kupy, podłączyłem - działa. Po kilku godzinach pracy znowu zaczęło wyrzucać różnicówkę. Wymieniłem więc transformator i przez dobę nie było żadnych problemów. Po około dobie powtórka z rozrywki, wyrzuca różnicówkę. Tym razem już wszystko jednoznacznie wskazuje na kabel, ponieważ nawet pod odpięciu odbiornika i z kablami w powietrzu ją wyrzuca. Przepiąłem źródło na inny obwód, z inną różnicówką - to samo. Odkopałem kawałek kabla od strony bramy i wygląda na to, że przez uszkodzony na powierzchni peszel dostawała się woda, która pod ziemią gdzie peszel się kończy zrobiła błotko. Kabel w tym błotku musi być przez dłuższy czas.

Przewód siedzi pod ziemią już ponad 5 lat, nigdy nie było z tym problemów. Zanim zacznę przekopywać cholerne 40 metrów ziemi i rozbierać kostkę tracąc przy tym wszelkie pokłady cierpliwości chciałem podpytać o wasze doświadczenia z takimi przypadkami. Możliwe, że to błoto? Czy raczej nastawiać się na jakieś mechaniczne uszkodzenie np. przez gryzonie? Z poziomu powierzchni na pewno nie mógł zostać uszkodzony, znam ścieżkę którą idzie i na 100% nie było nic wbijane.

#elektryka #pytaniedoeksperta #elektrotechnika #elektrykapradnietyka
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MistrzKowalski: @Mhrok czyli potwierdzają się moje najmroczniejsze przypuszczenia i czekają mnie długie godziny kopania. Tak się kończy chęć oszczędzenia sobie czasu na doktoryzacji z kabli i zatrudnianie fachowca żeby ogarnął temat kompleksowo. Doprawdy niewiarygodne :/
  • Odpowiedz
@majk_emigrant: Pierwsza rzecz, jeśli łatwiej położyć kabel obok kostki, to można go położyć w ziemi obok kostki - nie ma obowiązku wyciągania starego kabla. Druga sprawa, połóż sobie tam obok tego nowego YKY jeszcze pustą rurę z pilotem. Jak coś się zepsuje, to będzie czym uratować bez kopania, albo jakbyś nagle zażyczył sobie tam skrętkę wrzucić.
  • Odpowiedz
@DzikiBomber: to nie ja robiłem i w tym problem. Zleciłem wszystko niby fachowcowi.

@MistrzKowalski @Mhrok dziękuję za rady. Dokładnie o to miałem pytać w następnym kroku - w czym warto byłoby kłaść nowy kabel.

Póki co zrobiłem sobie bypass z kabla ogrodowego, a jutro zaczynam kopanie :(
  • Odpowiedz
@majk_emigrant: jak zrobisz sobie przerwę w kopaniu to weź coś napisz co jest zasilane tym kablem i co to za transformator. I czy RCD jest przed czy za trafo. Najlepiej zrób zdjęcie rozdzielnicy.

Obwód za transformatorem nie powinien wyzwalać różnicówki przed, bez względu na upływ prądu. Druga sprawa - gdyby obwód za transformatorem był odizolowany od ziemii to nawet marny stan izolacji nie powodowałby zauważalnych skutków.

Innymi słowy - nic
  • Odpowiedz
@drzewokaktusowe: mniejsza już o ten transformator i to co za nim, bo wiemy już że to nie on. Po prostu pierwsze objawy były niejednoznaczne i dlatego padło na niego.

Spec zakopał przewód na głebokości 10-30cm w zależności od tego jak podatny na kopanie był grunt. Więc ja po 3 godzinach kopania porzuciłem już szpadel. Zamówiłem arota i yky, załatwię minikoparkę i zrobię to po prostu tak jak powinno być zrobione
  • Odpowiedz
@majk_emigrant: wina kabla jest tu oczywista, mi chodziło o coś innego.

Ziemia przewodzi prąd, ale go nie wsiąka :) Przez uszkodzoną izolację kabla uciekał prąd, bo miał gdzie, tzn. już jeden koniec obwodu był z nią połączony. To standardowa procedura, linia zasilająca kilka budynków jest z nią łączona przy każdej możliwej okazji, począwszy od stacji transformatorowej.

No ale skoro twój obwód jest zasilany przez transformator, to można by go od tej
  • Odpowiedz
@drzewokaktusowe: ok, nie zrozumieliśmy się. Mówimy o budynku jednorodzinnym i automatyce od bramy. Przewód z 230 V poprowadzony pod ziemią z budynku do zasilania tej bramy - tylko i wyłącznie. Transformator jest częścią zasilania układu bramy - 230 / 20 V. Najpewniej upływ prądu z fazy do ziemi przekroczył właśnie magiczną barierę 30 mA i tu już nic nie da się zrobić, trzeba kopać.
  • Odpowiedz
@MistrzKowalski: @Mhrok @DzikiBomber @drzewokaktusowe ciąg dalszy historii jest taki, że wykopałem ten trefny kabel, położyłem nowy peszel, przeciągnąłem nowy kabel YKY, zmontowałem całość. I wiecie co? Nadal wybija różnicówki!

Aktualnie wyrzuca je podłączenie jakiegokolwiek obciążenia na końcu nowego kabla. Automatykę bramy możemy pominąć z dwóch powodów:
1. Bo na kablu ogrodowym wpiętym do gniazdka ona śmiga.
2. Załączyłem napięcie, wszystkie trzy żyły w powietrzu, przykładam kabelki do
  • Odpowiedz
źle podłączona róznicówka, uszkodzona róznicówka

@DzikiBomber: działały tak podłączone od 7 lat. Uszkodzenie oczywiście może się zdarzyć, ale trudno wtedy wyjaśnić dlaczego akurat ten jeden kabel wychodzący na zewnątrz je wyzwala, a nic innego nie.

kabel nigdzie się nie uszkodził jak wprowadzałeś do rozdzielnicy?

@DzikiBomber: dość nieprawdopodobny scenariusz. W miejscach widocznych izolacja jest cała, praktycznie rzecz biorąc nie miałem gdzie jej uszkodzić.
  • Odpowiedz
@DzikiBomber: może żeby uzyskać lepszy pogląd wrzucę fotę.

I teraz tak
- zabezpieczenia nadprądowe zawsze są na prawo od różnicówki która je obejmuje
- drugi rządek rozpoczyna się różnicówką po lewej i dalej w prawo są obwody wszystkich gniazdek w domu
- trzeci rząd to są dalej gniazdka aż do różnicówki w środku która odpowiada za gniazdka "umywalkowe"
m.....t - @DzikiBomber: może żeby uzyskać lepszy pogląd wrzucę fotę.

I teraz tak
- z...

źródło: 20240607_213807

Pobierz
  • Odpowiedz