Wpis z mikrobloga

@Van_Der_Bominho korony nie załatwią sprawy, zęby będą się przemieszczać. Chyba, że korony będą połączone, czyli skleją kilka zębów, ale jeśli nie ma do tego wskazań to zdecydowanie lepiej ich nie łączyć, bo to szkodzi na dziąsła.
  • Odpowiedz
@Van_Der_Bominho: weź może to przekonsultuj z innym lekarzem jeszcze. korona to proszenie się o nadwrażliwość, czytałem nie raz o przypadkach takiego leczenia, gdzie ktoś potem miał problemy z normalnym funkcjonowaniem i nie raz konieczność przeleczenia połowy klawiatury kanałowo. nie znam Twojej sytuacji, ale wszelkie starcia czy ukruszenia da się nadbudować nakładami, a estetykę poprawisz licówkami, gdzie inwazyjność jest znacznie mniejsza, szczególnie że estetyka dotyczy głównie odcinka przedniego
  • Odpowiedz
@affairz: Jasne, liczę się z tym. Jeśli chodzi o nadwrażliwość, to już mam z tym problem. Zależy mi też na jaśniejszym kolorze i aby to uzyskać muszę już lecieć ze wszystkim. Miałem już jakiś czas temu wybielane i za taki ból już podziękuję nie wspominając o konieczności trzymania białej diety. A jeśli chodzi o nadbudowę zęba, to czytałem dosyć sporo o tzw. bondingu. Jest to zabieg odwracalny i efekt jest
VanDerBominho - @affairz: Jasne, liczę się z tym. Jeśli chodzi o nadwrażliwość, to ju...

źródło: 20240115_114041

Pobierz
  • Odpowiedz
@Van_Der_Bominho: aż tyle attachmentów Ci zakładali? myślałem, że tylko na trzonowcach się robi. w każdym razie masz recesje stąd nadwrażliwość - to się leczy chirurgicznie przeszczepem tkanki z podniebienia
dla mnie (nie jestem stomatologiem, ale raczej 99% stomatologów powie to samo) z tego co tu widać zakładanie koron na wszystkie zęby zakwalifikował bym do kategorii "samookaleczanie bez powodu". weź to jeszcze przekonsultuj zanim podejmiesz nieodwracalną decyzję która raz że będzie
  • Odpowiedz
Noooo... mam prawie na każdym zębie. Nie wiem dlaczego, ale polegam na ortodoncie. :P Ogólnie z nadwrażliwością sobie poradziłem, mogę już do woli pić gorące i jeść lody. Jedynie przy wybielaniu było #!$%@?. Przez wiele lat nie miałem kamienia ściąganego stąd recesja o której już słyszałem. Dowiedziałem się, że na razie jedyną dla mnie opcją, to po prostu nie pogłębianie jej odpowiednią higieną, ściąganiem kamienia i płynem antyseptycznym. Zdaję sobie sprawę, że
  • Odpowiedz