Wpis z mikrobloga

@Przegrywzyciowy0: Dziękuj Balcerowiczowi że masz w PL aktualnie to co masz, gdyby nie on nigdy byśmy nie spełnili kryteriów ekonomicznych wejścia do Unii Europejskiej i bylibyśmy dzisiaj trochę bogatszą Ukrainą
  • Odpowiedz
@Przegrywzyciowy0: u nich nie było Balcerowicza i masz to co masz. Garstka bogatych i reszta bieda straszliwą. Poza Moskwą i Petersburgiem to reszta kraju to czwarty świat.
W 1990 r. Polska była bankrutem. Inflacja, niewydolna gospodarka, większość zakładów przemysłowych produkowało śmieci i to bardzo drogo. Dzięki Balcerowiczowi nastąpilo uzdrowienie gospodarki i wychodzenie z tego dna. Bez jego reform mialbyś jeszcze większą biedę i to trwającą znacznie dłuzej. Zobacz ile wtedy
  • Odpowiedz
@Rasteris: Trzeba podziękować Balcerowiczowi, czasami takie drastyczne i ostre zmiany na teraz mogą zrobić wiele dobrego na przyszłość. Teraz trzeba to samo zrobić z ZUSem przekształcając go w dobrowolny albo dokonując jego całkowitej likwidacji. Choć ja jestem jak najbardziej za by płacić te 800 zł na służbę zdrowia, a emerytura i świadczenia społeczne to już całkowicie moja sprawa. Ludzie potracą pieniądze odkładane na emeryturę, ale pokolenia pracujące zaczną sobie samemu
  • Odpowiedz
@Hydrazant: co znaczy potracą? Każdy sąd zasadzie od skarbu państwa odszkodowanie. Jak chcesz zapewnić pieniądze na wypłaty świadczeń? To dodatkowe 250 mld rocznie.
  • Odpowiedz
@Rasteris: Tak jak oddali z tytułu zlikwidowanego OFE albo frankowiczom od Amber Gold...To martwe prawo w takim razie, ale likwidując ZUS oddadzą je po prostu niższymi podatkami, większą płacą netto.\

Po to chciałbym zlikwidować ZUS. By zlikwidować tą piramidę finansową. Państwo nie będzie się musiało przejmować świadczeniami socjalnymi (chyba że ktoś chce) i emeryturami, a ludzie będą po prostu mieli więcej pieniędzy. A Emeryci będą mieli minimalne, na przetrwanie. Sory,
  • Odpowiedz
@Hydrazant: masz 63 lata, 40 przepracowanych lat i dowuadujesz się że rząd zabiera Ci twoje pieniądze. Rozruchy totalne. I sądy zawalone pozwami. W nadtępnych przyspieszonych wyborach uzyskujesz 0% głosów. A budżet jest dodatkowo obciążony kosztami procesów, kosztami zdemolowanych budynków przez pritestujących, kosztami sprzątania bałaganu. Nawet Korwin nie miał takich pomysłów.
  • Odpowiedz
@Rasteris: W sumie to mam tych staruchów w dupie. Oni się młodymi nie interesują, nie patrzą w mój portfel czy mam na życie czy nie mam, ważne, żebym płacił na nich.

To może zróbmy to stopniowo. Dobrowolny ZUS teraz i stopniowe obniżanie składek, uświadamianie populacji pracującej o potrzebie przejścia z emerytury państwowej na prywatną, nawoływanie do tworzenia prywatnych lokat. Wtedy po prostu dojdzie do powolnej likwidacji ZUSu, ale będzie to
  • Odpowiedz