✨️ Obserwuj #mirkoanonim Niedługo będę podpisywać umowę o pracę u nowego pracodawcy. Powiedział mi, że będę musiał zrobić do umowy badania lekarskie. Rok temu miałem robione do poprzedniej pracy, ale wtedy dostałem skierowanie, a szpital no i lekarza miałem tuż obok pracy - musiałem załatwić te badania przed podpisaniem umowy o pracę...
Teraz nowy pracodawca wziął ode mnie dane do umowy, aby było gotowe na pierwszy dzień pracy. Nie wiem co z tymi badaniami... na własną rękę mam szukać i płacić za badanie po pracy? Czy w ciągu pracy to się robi? Czy ja jako pracownik muszę się tym martwić czy pracodawca trzyma pieczę nad tym?
@mirko_anonim: Zapytaj się o skierowanie, bo na skierowaniu są warunki pracy (czynniki) i lekarz medycyny pracy je musi uwzględnić. Ogólnie albo robisz przed pierwszym dniem pracy, albo w ciągu paru pierwszych dni (najlepiej pierwszego :) )
@mirko_anonim średnio rozgarnięty człowiek zapytał by pracodawcy a nie anonimow na wykopie. Tak badania można robić w czasie pracy acz przy przyjęciu powinno być przed rozpoczęciem pracy i jest szansa że dostaniesz skierowanie do konkretnej przychodni.
@mirko_anonim pytaj pracodawcy. Pracodawca powinien dać skierowanie i wskazać placówkę, w której masz wykonać badania i powinno się to odbyć przed rozpoczęciem pracy. Ale niektórzy pracodawcy ogarniają to później (choć nie powinni, ale to ich problem w razie czego). Więc po prostu zapytaj pracodawcy. Ty musisz mieć skierowanie żeby iść na badania.
@mirko_anonim: pracodawca daje ci skierowanie. Jeśli ma podpisaną umowę z lekarzem medycyny pracy to nie płacisz, jak nie ma to idziesz do dowolnego, bierzesz fakturę na pracodawcę i zwracają ci koszty. Ja się serio zaczynam zastanawiać, jak młodzi ludzie funkcjonują, mając takie zaplecze technologiczne, nie potraficie załatwić podstawowych spraw. To jak już zaczynasz tę pracę to pamiętaj, że w przyszłym roku trzeba pit wypełnić.
Niedługo będę podpisywać umowę o pracę u nowego pracodawcy. Powiedział mi, że będę musiał zrobić do umowy badania lekarskie. Rok temu miałem robione do poprzedniej pracy, ale wtedy dostałem skierowanie, a szpital no i lekarza miałem tuż obok pracy - musiałem załatwić te badania przed podpisaniem umowy o pracę...
Teraz nowy pracodawca wziął ode mnie dane do umowy, aby było gotowe na pierwszy dzień pracy. Nie wiem co z tymi badaniami... na własną rękę mam szukać i płacić za badanie po pracy? Czy w ciągu pracy to się robi? Czy ja jako pracownik muszę się tym martwić czy pracodawca trzyma pieczę nad tym?
#pracbaza #praca #kiciochpyta
#pytanie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim