Wpis z mikrobloga

Mireczki, krew mnie zalewa ( ͠° °)

człek zainwestował w #fotowoltaika (jeszcze na starych zasadach z net-meteringiem)
ale #tauron leci w kulki, czekam juz 4 rok na obiecany nowy transformator i podciągniecie linie średniego napięcia we wsi nad #krakow

i tak sprawdziłem że pomimo PV trzeba będzie zapłacić za pobrany prąd z 3k za rok
bo PV nie działa od 9 do 17 (średnio) bo napięcie ponad 253V

(a wieczorami jak słońce zajdzie to nawet 198V było)

i tak szukam rady jak przejść na #offgrid , mieć instalację wyspową bez dotykania istniejącej instalacji PV co jest on-grid

#pytaniedoeksperta czego potrzebuje oprócz inwertera i magazynu energii ?
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pdpacek: Ale masz potwierdzenie że energia nie spełnia norm jakości? Czy tak na słowo maja poprawić? Jak masz podładkę że nie jest jak powinno być jakieś odszkodowanie. Jeśli powyżej 10% doby napiecie jest poza przedziałem to jest źle.
Jeśli jednak rzadziej jest nie tak to można zwiekszyc moc przyłaczeniową, co może przyspieszyć poprawe sytuacji.

Potrzbujesz inwerrter który współpracuje z magazynem(Victron lub Deye)

https://www.youtube.com/watch?v=gTBzg73tu-U&ab_channel=SunTrack-DystrybutorVictronEnergy
https://www.youtube.com/watch?v=YLCYH8bPY8E&ab_channel=SunTrack-DystrybutorVictronEnergy
  • Odpowiedz
  • 2
@zibizz1: zamówiłem z Tauron pomiar przez nich dotyczący jakości, odgrażali się że będę płacić za nieuzasadnioną usługę i okazało się że płacić nie muszę ale też z tym fantem nic nie zrobili, monopoliści
  • Odpowiedz
@pdpacek: łociechuj, trzymaj się tam :/

w takim przypadku warto kupić magazyn energii, albo pomyśl nad elektrykiem, który ma taką funkcję, wszystko zależy od budżetu.
  • Odpowiedz
@pdpacek: No to złóż wniosek o bonifikatę

Za niedotrzymanie standardów jakościowych obsługi odbiorców oraz parametrów jakościowych energii elektrycznej określonych w odrębnych przepisach odbiorcom przysługują bonifikaty w wysokości określonej w taryfie lub umowie. Przedsiębiorstwo energetyczne udziela odbiorcom bonifikat, w terminie 30 dni od:

dnia otrzymania wniosku odbiorcy o udzielenie bonifikaty z tytułu niedotrzymania parametrów jakościowych energii elektrycznej określonych w odrębnych przepisach, z wyłączeniem niedotrzymania parametrów jakościowych energii elektrycznej określających dopuszczalne czasy
  • Odpowiedz
@pdpacek konkrety podawaj, jaka moc PV, ile stringów itp, i 3f/1f itd.

oprócz odpowiedniego falownika (lub często nawet lepiej 3 falowników 1f, spiętych i pracujących na wspólnym powerbanku, dzięki temu masz też 3 oddzielne mptt ładowarki), odpowiedniego powerbanka (a raczej kilku) potrzebujesz kawałka rozdzielni przerobić, do tego rozłącznik(i) DC po stronie powerbanku (jakoś nie ufalbym tylko temu co w falowniki lub w powerbanku).
No i najważniejsze - miejsce na to. Nie
  • Odpowiedz
@pdpacek na rak mała moc i jeden string to jeden chiński falownik 1f 5kW sprawę załatwia. Chyba że zależy Ci na 3f po stronie chaty (do czegoś) to wtedy 3szt

Hybrid Solar Inverter 5Kva 450Vdc PV 80A MPPT Solar Charge Parallel Inverter 230V 48V Pure Sine Wave Inverter
https://a.aliexpress.com/_EGn9a8T
Albo wersja 3sz takie, plus parallel kit połączeniem (kilka dolarów więcej za plytkę synchronizującą falowniki i kable).
hrumque - @pdpacek na rak mała moc i jeden string  to jeden chiński falownik 1f 5kW s...

źródło: temp_file6707734128982505879

Pobierz
  • Odpowiedz
mieć instalację wyspową bez dotykania istniejącej instalacji PV co jest on-grid

@pdpacek: Bez ruszania to musiałbyś zrobić oddzielną instalację panele+falownik+magazyn. A to bez sensu. Wymień falownik na hybrydowy, który jest dopuszczony do instalowania + magazyn. A to pewnie z 20k lekko.
  • Odpowiedz
@pdpacek: a nie jest czasem tak, że twoi sprytni sąsiedzi pogrzebali sobie w falownikach i im generuje moc mimo przekroczonego napięcia w sieci powyżej 253 V? Janusze tuningują sobie falowniki i podbijają napięcie w sieci. Tobie falownik się wyłącza a jemu grzeje ile fabryka dała. Całe szczęście OSD bierze się już za tych geniuszy techniki. W normalnych cywilizowanych warunkach to każdy powinien mieć ustawiony falownik zgodnie z normami i uruchomiony
  • Odpowiedz
  • 0
@mlodygustaw: u mnie wojna napięć już tra, jak jest słonce to standardem jest 264V a nawet było raz 284V.
Tauron chodził robił pomiary, dał kary
ale jakto somsiad stwierdził

że ta kara od czasu do czasu to taniej niż rachunek za pompe bez działającej fotowoltaiki
  • Odpowiedz
jak jest słonce to standardem jest 264V a nawet było raz 284V.

@pdpacek: o panie... w okolicy to chyba wszyscy oprócz Ciebie mają przestawione falowniki. Bo nie wierzę, że linia jest tak słaba, że jeden sąsiad z 10kWp tak podbija napięcie. Kary zdecydowanie są za niskie, a OSD za bardzo olewa temat. Coraz więcej jest prądu z fotowoltaiki, którego nie przyjmuje system i coraz więcej będzie Januszy modyfikujących falowniki.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@TheDarkSideOfTheMoon dekady temu postawiono transformator na styku Michałowice i Wola Zachariaszowska dla lokalnego zakładu mięsnego i to było OK. Do okola były pola, teraz są osiedla domków jednorodzinnych szeregowców deweloperskich a transformator cały czas ten sam
  • Odpowiedz
były pola, teraz są osiedla domków jednorodzinnych szeregowców deweloperskich a transformator cały czas ten sam

@pdpacek: A jakie masz napięcie wieczorem jak już nie działa PV? Dużo instalacji PV w okolicy? Bo trafo może i zapotrzebowanie uciągnie, ale generacja z PV w dzień jest kilka razy większa. Tauronowi pewnie szkoda kasy na nowe trafo i ma to w tyłku, ale dziwi, że nie chcą zrobić porządku z januszami co przestawili
  • Odpowiedz
  • 0
@TheDarkSideOfTheMoon: wieczorami, albo z rana zanim słonce zacznie dawać energie to napięcie potrafi zejść poniżej 207V gdy sąsiedzi odpalają indukcje swoje (ja na szczęście na gazie gotuje ) to mam chwilowe zaniki napięcia
  • Odpowiedz
@pdpacek: To fatalnie, ~30% mniej w ubiegłym roku, a ten, bo pewnie więcej jest w okolicy PV będzie jeszcze gorszy. To ja na swoim offgridzie 2,4kWp od marca mam już 420kWh. Byłoby więcej, ale dopiero od 3 tygodni mam magazyn 10kWh.
Ciśnij tauron ile się da. Może dla świętego spokoju coś z tym zrobią.
  • Odpowiedz