Wpis z mikrobloga

Jak doczytałem, używanie kierunkowskazu podczas skręcania jest obowiązkowe. Jednak w sytuacji na zdjęciu, może być to mylące.

Przepis mówi tak:
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować kierunkowskazem zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Widząc kierowcę na zdjęciu nie wiesz czy chce on zmienić pas czy skręca w lewo ( akurat w tej sytuacji zmieniał pas bo za zakrętem jest wysepka ). Ogólnie jeżdżę po Wrocławiu to raczej jest to intuicyjne dla każdego i na kilku pasach nikt nie wprowadza w błąd kierunkowskazami inforkujacyjy o skrecie. Ale np moja żona siedząc obok świeżo po kursie upierała się że on robi dobrze, bo skręca i informuje wszystkich o skręcaniu, a reszta nie miga i to źle :) Oceńcie sami.
tomas7 - Jak doczytałem, używanie kierunkowskazu podczas skręcania jest obowiązkowe. ...

źródło: 1000022876

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomas7: Żona formalnie ma rację, ale rację masz i ty, że jak dwa pasy są tylko do skrętu, to nie wiadomo czy migający chce zmienić pas czy nie. Ja uważam, że miganie jak ktoś jest na pasie WYŁĄCZNIE do skrętu jest bez sensu (jeśli chce jechać tym skręcającym pasem i z niego nie zjeżdżać).
  • Odpowiedz