Wpis z mikrobloga

Jako początkujący w temacie wirtualizacji, zrobiłem sobie do firmowych testów bieda-serwer i chcę na nim postawić Proxmoxa. Fizycznie jest oparty o procek i7-10700, płytę ASUS-a na B560, ma dwa dyski M.2 NVMe po 500GB plus HDD 2TB i 32GB RAM-u.

I pytanie jest takie: czy lepiej najpierw zbudować softowego (intelowskiego) RAID-a w oparciu o chipset płyty i dopiero na tym zainstalować hypervisora (mam nadzieję, że Proxmox zobaczy to jako jeden dysk), czy może zostawić w BIOS-ie standardowy kontroler AHCI i skonfigurować RAID1 (BTRFS) w trakcie instalacji systemu?

Czy w ogóle ma jakieś znaczenie i przełoży się na cokolwiek sensownego zarówno od strony bezpieczeństwa, jak i wydajności? Gdy walnie jeden z dysków i wymienię go na inny, to który scenariusz okaże się łatwiejszy do opanowania i ogólnie praktyczniejszy dla nowicjusza w temacie wirtualizacji?

#wirtualizacja #proxmox #administracja #linux
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gjon: Zależy który RAID. Jeśli się nie mylę to Intel ma FakeRAID, który powinien obliczenia przekazać na mostek (północny?), więc powinien odciążyć procesor.

Jak kiedyś się bawiłem to normalnie jest to widziane jako dwa dyski, przy czym obliczenia były przekazywane. Ale jak to teraz wygląda, nie wiem.

Skoro bawisz się to się baw i tyle XD I tak wirtualizacja wydaje się być w odwrocie
  • Odpowiedz
@gjon: AHCI + ZFS, bo ZFS jest wspierany przez Proxmoxa jako system do tworzenia dysków dla VM i łatwo go skonfigurować podczas instalacji.
  • Odpowiedz
@L3gion: Że niby konteneryzacja. Jasne, w jakiejś formie zawsze będzie. Tylko większość rzeczy zrobisz na kontenerach co będzie szybsze, bezpieczniejsze i łatwiejsze.
  • Odpowiedz
Że niby konteneryzacja.

@fervi: a te kontenery to stoją na fizykach, tak? Bo przecież nie na klastrach k8s/ocp, które są wirtualkami w serwerowniach...
  • Odpowiedz
@tellet: Tylko co to zmienia? Są firmy co na bare metalu stawiają, są firmy co na VMkach, inne to nawet w chmurze. Elastyczność Kontenerów jest na wyższym poziomie.

Czy warto znać wirtualizację? Tak, a szczególnie jak realnie zarządzać bajzlem, który tworzy i jak omijać limity. Ale też wiele problemów wirtualizacji nie ma w konteneryzacji.

Aktualizacja aplikacji w kontenerze jest bajecznie prosta. W wirtualizacji to breakdance, który musisz za w czasu
  • Odpowiedz
@fervi: ano to zmienia, że zanim twój devops zrobi helm upgrade, to jeszcze ktoś musi wszystko przygotować, by to się dało zrobić.
Konteneryzacja po prostu przesuwa część problemów w inne miejsce. I tak, jak masz do postawienia jakąś webapkę czy innego quarkusa, to owszem wszystko jest łatwe i przyjemne, ale świat nie składa się z webapek i w sytuacji, gdy masz do zbudowania coś większego, to jest powrót do dockerfilów,
  • Odpowiedz
to jeszcze ktoś musi wszystko przygotować, by to się dało zrobić.

@tellet: Zgadza się, ale to samo masz w przypadku VMek. No chyba, że ręcznie sam wgrywasz wszystko to "xD". Zazwyczaj ktoś musi przygotować odpowiedni kod Terraformowy, a potem ansiblowy. Przygotowanie tego jest nieśmiesznym żartem.

I tak, masz rację - przygotowanie Dockerfile, PVC, PV, testy itd. Tylko zarazem jest to dalej prostsze niż poprawne przygotowanie VMki. W sensie wiadomo, że
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@CyberDeath: No właśnie ten filesystem kojarzę tylko z ich NAS-ów. A co powiesz, na to co napisałem wcześniej w tym temacie i wątpliwości związanych z ZFS?

https://wykop.pl/wpis/76424931/jako-poczatkujacy-w-temacie-wirtualizacji-zrobilem#268335419
@gjon 0
@vries: Naoglądałem się poradników związanych z Proxmoxem i usłyszałem w poniższym, że przy ZFS moge miec problemy przy aktualizacji systemu, gdy rozjada mi się wersje ZFS i j---a, co jako neptyk w temacie skierowało mnie ku Btrfs:
https://www.youtube.com/watch?v=ShCjrcoDJyM&t=261s

Czy to prawda? A może film stary lub
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@fervi: To tylko jako info - na tej płycie (i widzę, że na wyższych "domowych" pod intela również, sprawdzałem do B760) dysków na PCIE intelowski kontroler RAID nie obsługuje (tylko SATA).
  • Odpowiedz
@gjon:

https://www.youtube.com/watch?v=ShCjrcoDJyM&t=261s

Chłop gada głupoty. ZFS jest oficjalnie wspieranym systemem plików w Proxmoksie. Takie problemy występują na systemach RedHatowych, gdzie nie ma wsparcia dla ZFS. Proxmox ma swój kernel, nie używa domyślnego Debiaonowego (pomimo, że sam proxmox bazuje na Debianie i Debian też wspiera ZFS), by żadnych problemów tego typu nie było.
Zasadniczo ZFS jest najlepszy, bo normalnie przy instalacji pozwala zrobić redundancje (ala RAID) na jego podstawie. Takiej opcji nie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@vries Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia.

W kontekście tego co napisałeś rozumiem więc, że przy instalacji w trybie RAID ZFS przydzielam na system plików całe miejsce na dysku SSD (czyli 512GB), a dalszy przydział/podział wolumenów odbywa się dynamicznie w panelu konfiguracyjnym Proxmoksa.
  • Odpowiedz
@gjon: Ja ustawiałem pulę na pliki z linii komend (nie jestem pewien, czy da się coś tu z robić z interfejsu). Jest już jedna gotowa na system z której można korzystać. Jeśli chodzi o instalator, to wybiera się instalację przy użyciu zfs, poziom raid i dyski. Instalator Proxmox nie pozwala na ustawienia partycji.
  • Odpowiedz