Aktywne Wpisy
koronawirus +1014
Powiedzcie mi, co się stało, że Wykop stał się aż tak bardzo odklejoną i toksyczną społecznościa, która nienawidzi dosłownie każdego? Kiedyś był żarty, że wstyd przeglądać w miejscu publicznym wykop, bo b--ń boże ktoś zauważy. Teraz to nie są żarty, bo tak jest naprawdę. Zaglądam na ten portal od ponad 13 lat i teraz naprawdę zrobił się z tego ściek. Zalało moje miasto, w p---u szkód, ludzie się jednoczyli i ustawiali wory,
jakubixxx +48
#powodz nawet piłkarze zarabiający ciężkie pieniądze się pofatygowali w porównaniu do ukrainców
Pilnujcie swoich shortów
#gielda
Wyobraź sobie taką sytuację, że pożyczasz ode mnie akcje Mety żeby je shortować np. dzisiaj. Odkupujesz je za tydzień (cover'ujesz) i mi oddajesz: czy ma dla mnie znaczenie wówczas, że cena spadła? No nie, bo posiadam dalej to
Mówię, że jest spoko, ale większych spółek. Jak ktoś nie ogranicza ryzyka i otwiera ogromną pozycję na jakiejś małej spółce, to
Mechanika szortowania działa mniej więcej tak: pożyczasz ode mnie akcje spółki, natychmiast ją sprzedajesz za 100 zł, po np. dwóch tygodniach ceny akcji spadły i kupujesz ją za 70 zł, oddajesz mi tą akcję i masz 30 zł zysku.
Nie, nie możesz tego zrobić sam xD
@popik3: no właśnie, sam sobie odpowiedz na to pytanie. Załóżmy, że grasz longa (czyli po prostu kupujesz akcje). Kupujesz akcje za 100zł, spółka spadnie o 100% to w najgorszym razie stracisz cały hajs.
Ale jak szortujesz i kupisz za 100zł, a ona wystrzeli na