Wpis z mikrobloga

#nbastats #nba

Jeszcze taka ciekawostka - przeliczyłem sobie tempo wczorajszego meczu Indiany z NYK (ok. 93 posiadania, RealGM wylicza nawet 90 posiadań, ale nie wiem skąd im to wyszło) przez minuty i wychodzi na to że w Europie, w 40 minut gry, byłoby to ok. 77 posiadań. Czyli tyle co szybciej grające zespoły #plk mają w wielu meczach (pewnie w połowie swoich).

Trochę szokujące jest rzucenie tylko 130 punktów na skuteczności prawie 70% w gry, w NBA w 48 minut :)
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
Czemu szokujące? Wszystko im wchodziło, wiec oddali mniej rzutów i mieli mało w rubryce "Second-chance Points".

@unlucky_: ponowienie to to samo posiadanie, zmiana posiadania jest wtedy, kiedy jak sama nazwa wskazuje zmienia się posiadanie piłki, czyli piłkę w ręce dostaje druga drużyna. Zbiórki w ataku spowalniają grę (zmniejszają liczbę posiadań, trochę nie do końca słusznie nazywaną tempem), straty i celne rzuty przyspieszają. Tym bardziej szokujące bo było zupełnie na odwrót,
  • Odpowiedz
  • 0
@Xarath: średnie tempo dla całej ligi zawsze spada w PO nie tylko przez obronę, ale też przez to że nie zawyżają go drużyny grające "radosną koszykówkę", które po prostu do PO nie wchodzą. Jak kiedyś liczyłem to śr. liczba posiadań dla tej samej drużyny spada o ok. 1.5 czy 2 porównując RS i PO w Europie. W NBA wygląda na to że jest to sporo więcej (ok. 5-7 posiadań mniej
  • Odpowiedz