Wpis z mikrobloga

na co zwraca uwage przy zakupie samochodu do 15k? czy warto patrzeć na kilometraż, czy sprawdzać czy były robione jakieś roboty (np. wymiana rozrządu), czy tylko sie patrzy żeby nie było zardzewiałe? Na jakie modele warto patrzeć, na oku mam peugeot 308 ew. kia ceed I, auto będzie szło do gazu, zalezy mi na małej awaryjnosci i w miare taniej eksploatacji jak to zwykle u wszystkich bywa.
#samochodyuzywane #kupnosamochodu #motoryzacja #uzywki
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi4ly_: czy auto jest zadbane. Tarcze klocki przód i tył do wymiany to nie raz okolice 1,5k zł na start, a gdzie jakiś rozrząd oleje filtry. Za 15k będzie ciężko znaleźć coś zadbanego. Szukałbym raczej czegoś z segmentu B.
  • Odpowiedz
@bi4ly_: po za stanem technicznym warto zwrócić uwagę czy właściciel ma jakieś papiery co kiedy robił z poważniejszych rzeczy w aucie a nie na gębę panie zero wkładu tylko jeździć. Przeważnie tacy ludzi co dokumentują naprawy i wymiany dbają o bieżący stan auta.
  • Odpowiedz
@bi4ly_: niedawno rozglądałem się za autem w tym budżecie, więc na co zwracać uwagę?
- czy samochód nie jest przerdzewiały od spodu - auta z roczników, które cię interesują były nieźle zabezpieczone przeciw korozji, więc rdza na progach czy podłodze, to prawdopodobnie ślad po zaniedbaniach lub przygodach na drodze (no i z rudą nie wygrasz, a naprawy blacharskie lakiernicze są dzisiaj abstrakcyjnie drogie)
- silnik - czy są ślady wycieków, czy chodzi
  • Odpowiedz
@bi4ly_: kie bym odrzucił bo nie mają hydropopychaczy. Trzeba wyciągać wałki aby to zrobić i montować nowe szklanki, więc w serwisie od 1000zł za takie coś, a przy gazie trzeba to robić róźnie nawet i co 20K. Plus masz większą szansę że kupisz podjechany silnik.
Przy hydro nie robisz tego i temat cię nie dotyczy.
Peżot nie wiem czy ma hydro czy nie, musiałbyś poszukać ale silniki mają złe opinie.
  • Odpowiedz
ten ford też mi chodzi po głowie. Ale słyszalem ze problemem jest rdza, czy to prawda?

@bi4ly_: Focusy MK2\MK2,5 dzielą się na te, które są przerdzewiałe i na te, których ten problem nie dotyczy. Zgadnij które z nich miały w przeszłości dzwona? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak poważnie, to nie są specjalnie podatne na rdzę i powinieneś szukać tylko takich, które nie mają żadnej rdzy na
  • Odpowiedz
@bi4ly_: Do listy możesz dopisać jeszcze Fiata Bravo 1.4 90km - wbrew starym stereotypom o Fiacie, to bardzo udany model z tanią eksploatacją. Jeśli nie miał przygód to nie powinien mieć problemów z rudą. LPG znosi bezproblemowo. T-jeta odpuść, świetny silnik, ale nie w tym budżecie.
  • Odpowiedz
@amazintesla99: Leon 2, i pancerne 1.6 MPI, trzeba sobie zwrócić uwagę na blacharkę, i na silnik czy nie bierze oleju tylko. Bardzo prosty w swojej budowie. Części tanie,i auto kocha instalacje gazową. Minus to krótka skrzynia, jadąc autostrada przy 120-140 ma się obroty w granicach 3.5-4.5k.
  • Odpowiedz