Wpis z mikrobloga

Ma ktoś mazdę 3 (2014/2015r) i certyfikat/świadectwo zgodności WE? Podobno nowsze mazdy mają wpisany konkretny rozmiar felg (albo 16 albo 18) - jeśli się nie zgadza w razie wypadku ubezpieczyciel może odmówić wypłaty - zastanawiam się jak to wygląda dla starszych modeli, bo planuje kupić na lato 18", a fabrycznie auto wyjechało na 16".

#mazda #motoryzacja #mazda3 #felgi #opony
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@poloq: Jeśli wtedy robili tak samo jak w obecnej generacji to samochód który w wybranym wyposażeniu miał 16 cali, może założyć 18 cali jeśli było to przewidziane w jego wyższych wariantach wyposażenia. W drugą stronę to już nie działa, jak masz auto z wyższym wyposażeniem gdzie domyślnie były 18 cali to nie masz homologacji na 16 cali choć samochód przyjmie koła bez problemu i można by tak zrobić tylko ubezpieczalnia
  • Odpowiedz
@kulisz: Sprawdź dokładnie co masz wpisane w deklaracji zgodności, bo to co powiedzą w ASO to jedno, a rzeczywistość to drugie. Mój ojciec też usłyszał od dealera (KIA), że może jeździć tylko na 16", a w deklaracji ma dopuszczone 15", 16" i 17".
Założe się, że gdybyś chciał w ASO kupić koła, to nikt by nawet nie zadał sobie trudu, żeby poinformować cię o tym, że nie możesz stosować takiego
  • Odpowiedz
@NieJestemCzlowiekiem i by się w sumie zgadzało, przypomniałem sobie jak wtedy rozmawiałem z pracownikiem ASO to wspomnieli że od moje wersji czyli hikari i wzwyż jest homologacja tylko na 18, a gdybym miał niżej to bym miał na 16 i 18 naprzemian, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $$. Deklaracji WE niestety przy zakupie nie otrzymałem bo to nie była nówka, tylko zakup w salonie z programu Skyselection
  • Odpowiedz