Wpis z mikrobloga

Mireczki, pytanie od razu: czy ktoś ma jakies doświadczenia z projektowaniem własnej karty na PCIe 1x?

O co chodzi. Generalnie pomysł jest taki, żeby zrobić produkt w formie właśnie karty PCIe, którego jedynym zadaniem będzie odczytywanie kilku optoizolowanych wejść cyfrowych. To wszystko. Odczytem będzie się zajmował jakiś prosty mikrokontroler, informacje prześle po UART do konwertera UART-USB no i teraz są dwa scenariusze:

1. Prostszy - złącze PCIe zostanie wykorzystane tylko w charakterze miejsca gdzie płytkę można wetknąć oraz źródło zasilania, a sygnał USB zostanie wyprowadzony z tej pseudokarty bezpośrednio na piny interfejsu USB na płycie głównej. Czyli generalnie to urządzenie równie dobrze mogłoby być na zewnątrz komputera, i zamiast być wsadzone do PCIe to być podłączone do zewnętrznego portu USB. No ale wszystko rozbija się o to, aby był on w postaci karty wewnątrz PC. Do tej koncepcji główne pytanie jest takie, czy aby pozyskać napięcia zasilania z PCIe jest konieczna jakakolwiek inicjalizacja takiej karty, czy one są zawsze obecne? W sensie czy obejdzie się tutaj bez jakiegoś kontrolera PCIe na stronie karty?

2. Trudniejszy - wstępnie wyczytałem, że możnaby było użyć chipa podobnego do takich co się stosuje w takich gotowych kartach rozszerzeń PCIe - USB, tylko wtedy on obsługiwałby wyłącznie ten jeden zintegrowany port, do którego by był podłączony w/w konwerter UART-USB. Czyli wtedy całość byłaby zawarta w jednej karcie i nie trzeba by było żadnych kabelków ekstra wyprowadzać. Tutaj problemów jest więcej, zaczynając od tego, że ogólnie na necie ludzie odradzają tego typu zabawę z PCIe, po drugie nie znalazłem jeszcze żadnego chipa który by się do tego nadawał, po trzecie nie wiem czy taki "ekspander" będzie potrzebował jakichś dodatkowych sterowników, czy system to obsłuży natywnie i takie tam.

Co myślicie? xD jakieś protipy?

#elektronika #elektronikadiy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@olejek_rurzany: Dlaczego chcesz się ograniczyć tylko do złącza PCIe, skoro to tylko odczyt wejść? Nie lepiej zrobić to na USB, wtedy masz większe możliwości podłączenia, np. do laptopa. Takie karty robi np. National Instruments. A tak najlepiej to zrobić to po ethernecie i zrobić urządzenie niezależne od komputera. O jakich częstotliwościach odczytu wejść myślisz?
  • Odpowiedz
@olejek_rurzany: ja kiedyś zrobiłem wersję #1. jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to mocowanie kabla USB, żeby nie wyskoczył jak ktoś grzebie w PC. Zasilania nie brałem z PCI.
Z upierdliwości, to śledzie nie są zbyt szerokie i upchnięcie tam jakichś rozsądnych wielopinowych gniazd z zatrzaskiem wymaga trochę poszukiwań.

Odczytem będzie się zajmował jakiś prosty mikrokontroler, informacje prześle po UART do konwertera UART-USB

Tak na pierwszy rzut oka to powinieneś szukać
  • Odpowiedz
@olejek_rurzany: Jak to ma być produkt to wariant 2 bym widział tak jak opisałeś, z chipem PCIe <-> USB i drugim USB <-> UART wszystko w jednym, bez żadnych dodatkowych podpięć wewnątrz. W przeciwnym wypadku zrobić to jako zupełnie niezależne urządzenie wpinane po prostu go gniazda USB na zewnątrz kompa.
  • Odpowiedz
Wow, dzięki za liczne odpowiedzi i tak szybko.

Nie lepiej zrobić to na USB, wtedy masz większe możliwości podłączenia, np. do laptopa

@MickM: no właśnie ma być w środku kompa. Taki
  • Odpowiedz
Chodzi ci o urządzenie w takim formacie jak na obrazku? Nie projektowałem nigdy nic fizycznie w takim formacie ale projektowałem płytki w standardzie COM Express i tam korzystałem z PCI Express.

PCIe - USB, tylko wtedy on obsługiwałby wyłącznie ten jeden zintegrowany port, do którego by był podłączony w/w konwerter UART-USB

@olejek_rurzany: Możesz zrobić albo tak, albo zastosować od razu PCIe -
4833478 - Chodzi ci o urządzenie w takim formacie jak na obrazku? Nie projektowałem n...

źródło: SD-PEX24065.main-500x500

Pobierz
  • Odpowiedz