Jak to jest że niby mamy niedobór pracowników, trzeba ściągać z zagranicy a byle ogłoszenie na sprzątaczkę za minimalną na olx potrafi mieć 3k wyświetleń? A pracy biurowej czy specjalistycznej jeśli jesteś po studiach to trzeba szukać miesiącami aż łaskawy Janusz zechce cie wziąć na staż z UP.
@Mezomorfix już dawno skończył się rynek pracownika. Do byle pracy biurowej na jedno miejsce aktualnie jest pewnie ze 100-200cv. W pracy fizycznej pewnie są nadal niedobory
@piteross wszystko jest kwestią dostosowania się do sytuacji. Nie twierdzę że jest lekko ale mieszkać można spokojnie w Bochni czy Tarnowie i pracować w Krakowie, wtedy przy 5 dniach pracy po 10h można spokojnie i godnie żyć.
Będzie gorzej, w następnych latach realne jest 20- 30 % bezrobocia
@Van-der-Ledre: Zmiłuj się, bajdurzysz jak wujek Janusz na weselu. I jeszcze to moje ulubione "realnie". Bo wiecie, dane, statystyki, nie ważne czy GUS czy Eurostat, one wszystkie kłamią a ci debile co to liczą nie mają pojęcia jak wygląda świat, za to ja wiem jak jest "realnie" XD
Bo realnie jest niedobór pracowników tylko w najgorszych kołchozach za minimalną, na tyrce całkowitej i z pocałowaniem ręki, że się wogóle pracę ma
@Van-der-Ledre: w stanach zawód śmieciarza często przechodzi z ojca na syna i ciężko się wbić z zewnątrz, bo choć to ciężka i śmierdząca praca to jest względnie dobrze wynagradzana jak na wymagane kwalifikacje.
Najniebezpieczniejsze pracę również nie mają problemów z chętnymi - spawacze podwodni, technicy wysokościowi, górnicy
Jak to jest że niby mamy niedobór pracowników, trzeba ściągać z zagranicy a byle ogłoszenie na sprzątaczkę za minimalną na olx potrafi mieć 3k wyświetleń?
A pracy biurowej czy specjalistycznej jeśli jesteś po studiach to trzeba szukać miesiącami aż łaskawy Janusz zechce cie wziąć na staż z UP.
@Mezomorfix: bo ludzie nasłuchali się "co tam na zachodzie" i teraz myślą, że jak ktoś w Polsce nie płaci niemieckiej stawki, tylko
A pracy biurowej czy specjalistycznej jeśli jesteś po studiach to trzeba szukać miesiącami aż łaskawy Janusz zechce cie wziąć na staż z UP.
#pracbaza #korposwiat #przegryw #gospodarka #ekonomia #robpill
@Van-der-Ledre: Zmiłuj się, bajdurzysz jak wujek Janusz na weselu. I jeszcze to moje ulubione "realnie". Bo wiecie, dane, statystyki, nie ważne czy GUS czy Eurostat, one wszystkie kłamią a ci debile co to liczą nie mają pojęcia jak wygląda świat, za to ja wiem jak jest "realnie" XD
@Van-der-Ledre: w stanach zawód śmieciarza często przechodzi z ojca na syna i ciężko się wbić z zewnątrz, bo choć to ciężka i śmierdząca praca to jest względnie dobrze wynagradzana jak na wymagane kwalifikacje.
Najniebezpieczniejsze pracę również nie mają problemów z chętnymi - spawacze podwodni, technicy wysokościowi, górnicy
@Mezomorfix: na przestrzeni lat niższe od nas zarobki w UE mają w Bułgarii i Rumunii, czasem Węgrzy spadają poniżej naszych. Tyle.
Teraz nam się złotówka umocniła to trochę odbiliśmy, zobaczymy jak to dalej się ułoży
https://znajdzprace.plus/srednie-zarobki-w-europie-2024-jak-sie-ksztaltuja/
@Mezomorfix: bo ludzie nasłuchali się "co tam na zachodzie" i teraz myślą, że jak ktoś w Polsce nie płaci niemieckiej stawki, tylko