Wpis z mikrobloga

padł mi z dnia na dzień dysk ssd - normalnie użytkowałem kompa po czym mi się zawiesił więc go zrestartowałem i po restarcie już przestało wykrywać dysk (odłączałem, przedmuchiwałem i podłączałem ponownie, też nic)
idzie jakoś odzyskać z niego dane? bardzo potrzebuje z niego szczególnie jedną rzecz

dysk Plextor 1TB M.2 PCIe NVMe M9PeG, ma prawie 5 lat, w razie gdyby model i wiek miał jakiekolwiek znaczenie

#komputery #informatyka #pcmasterrace
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ludzie dzielą się na tych, którzy robią backupy i na tych, którzy dopiero zaczną je robić

@Tak_masz_racje: jest jeszcze jedna grupa, ludzie którzy sprawdzają, czy backup działa

padł mi z dnia na dzień dysk ssd - normalnie użytkowałem kompa po czym mi się zawiesił więc go zrestartowałem i po restarcie już przestało wykrywać dysk (odłączałem, przedmuchiwałem i podłączałem ponownie, też nic)

idzie jakoś odzyskać z
  • Odpowiedz
@karoleq138: z ssd się trudno odzyskuje, na przyszłość bym odradzał trzymanie ważnych rzeczy tylko na ssd bo one właśnie lubią bez ostrzeżenia padać.

możesz odesłać do jakiejś firmy która odzyskuje, ale to będzie sporo kosztować, firmy potrafią grubo ponad 1000zł za to sobie liczyć.
czy się da to zależy co tam padło
  • Odpowiedz
@karoleq138: są ludzie którzy robią backupy i ci którzy nie stracili jeszcze ważnych danych ¯\(ツ)/¯

SSD nie jest dobrym miejscem na takie rzeczy, jak ci padnie to cały na raz, do backupów używaj albo dobrego HDD, który będzie miał bad sectory jak zacznie umierać, albo chmurę.
  • Odpowiedz
  • 0
@gomjeden: czasem mi go widzi w bios jak odpalam komputer i gdy wybieram go jako główne boot option z nadzieją że nagle zadziała to przy uruchomieniu już go nie widać ( ͡º ͜ʖ͡º)

podpiąłem też drugi dysk z windowsem i w CMD tego ssd nie widać, czyli pewnie nic z tego nie będzie
  • Odpowiedz
@karoleq138 oddaj dysk jakiemuś znajomemu elektornikowi i niech sprawdzi go wizualnie pod mikroskopem.
Mi padł rok temu popularny goodram mx500 i po sprawdzianiu PCB pod mikrosopem znalazłem niedolutowwny kondek smd oraz uwalony tranzystor.
Po wymianie tranzystora dysk ożył i działa do dzisiaj.
Kondka dodatkowo poprawiłem, ale nie było to koniecznie, bo dysk działał bez niego od początku.
  • Odpowiedz