Wpis z mikrobloga

@Kapa3991: akcja z Orlenem dużo mnie nauczyła, żegnaj się z procentami witaj się z złotówkami. Potem byłem dużo na plus na Deutsche Bank - 20%, potem na Pko Bp 20%, UniCredit sprzedany przy 20%, potem znowu dokupiony, Renault 2x zarobione 15%
  • Odpowiedz
@Kapa3991: e tam, nauczka, ja raz byłem na minusie 10% i miałem myśli żeby skończyć granie i zdałem sobie sprawę, że tak dużego siana nie odrobię wwrealu przez długi czas, więc zacząłem szukać spółki i znalazłem, okazji będzie zawsze bez limitu.

psychologia grania robi swoje, trzeba umieć przegrywać, strata mocniej boli niż radość z zysku.

ile jesteś na plus w % tak łącznie? Ile grasz tak łącznie lat?
  • Odpowiedz
Ponad rok temu kupiłem Nvidię za $180-$190 i sprzedałem gdzieś między $410-$480, potem kupiłem ją ponownie za ok $460-$490, sprzedałem niedawno za ok $820 (chociaż zdarzyło mi się ponownie wejść za wcześnie i wolałem wyjść, przez co też nawet trochę straciłem. Timing jest dla mnie istotny). Niedawno znowu kupiłem Nvidię.

Również jakoś ponad rok temu czy półtora roku temu kupiłem Metę za ok. $110-$120, sprzedałem za ok. $300. Potem kupiłem ponownie $310-$330
  • Odpowiedz
@dupasmoka: gratuluję, ja chyba bym takiej straty nie przeżył -50% w plecy, to jakiś kosmos. Na szczęście czytałem o polskiej energetyce na początku 2021 jak zacząłem grać na giełdzie więc nigdy mnie nie kusiła.

tak z ciekawości ile tysięcy złotych byłeś w plecy na tych -50%?
  • Odpowiedz
tak z ciekawości ile tysięcy złotych byłeś w plecy na tych -50%?

@makler___gieldowy: wtedy to bylo dla mnie duzo, bo to byly moje poczatki z gielda, jakies 4500-5000zł na minus, ostatecznie sprzedalem z zyskiem ~6000zł przed podatkiem.
  • Odpowiedz
@makler___gieldowy: nie iść za hype. Najwięcej zawsze traciłem na spółkach na fali hype.
Ale absolutnie zmiótł mnie getback, który nie był taką spółka memem, tylko po prostu oszukiwali w liczbach.
Nie mam pewniaków, omijam spółki skarbu państwa, bo zawsze się na nich za długo kisze żeby wyjść na zero.
Ostatnio zachwycam się asbisem i elektrotim gdzie mam ponad 100% zysku i widzę że jeszcze będą rosły, a do tego płaciły
  • Odpowiedz